Vrhovni sud Izraela razmatra peticije protiv spornog zakona

Vlada je saopćila da Vrhovni sud nema ovlaštenja da preispituje zakon koji je usvojio Knesset.

Izraelski ministar pravde tvrdi da je sjednica Vrhovnog suda 'smrtni udarac demokratiji i ugledu Knesseta' (Reuters)

Vrhovni sud Izraela počeo je u utorak razmatrati peticije protiv zakona kojim se ograničavaju ovlaštenja tog suda.

Prvi put se okupilo svih 15 sudija Vrhovnog suda kako bi saslušali žalbe grupa za nadzor na zakon koji je, na prijedlog premijera Benjamina Netanyahua, usvojila vladajuća koalicija u Knessetu u julu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Taj zakon je ukinuo ovlaštenje Vrhovnog suda da poništava odluke vlade, ministara i parlamenta koje smatra “nerazumnim” i štetnim.

Sud bi mogao donijeti odluku kroz nekoliko sedmica ili čak mjeseci,.

U peticijama se navodi da usvojeni zakon uklanja vitalne demokratske provjere i ravnoteže, kao i da otvara vrata korupciji i omogućava zloupotrebe vlasti.

Vlada je saopćila da Vrhovni sud nema ovlaštenja da preispituje zakon koji je usvojio Knesset.

‘Smrtni udarac demokratiji’

Izraelski ministar pravde Yariv Levin tvrdi da sjednica Vrhovnog suda predstavlja “smrtni udarac demokratiji i ugledu Knesseta”.

Netanyahu je rekao da će reforma pravosuđa omogućiti da se “obuzda” Vrhovni sud, za koji tvrdi da je postao previše intervencionistički.

Nije jasno odgovorio na pitanje da li će se pridržavati presude koju će donijeti Vrhovni sud, a kojom bi mogao biti ukinut novi zakon.

Netanyahu je predložio reformu pravosuđa u januaru, odmah po stupanju na dužnost, a taj njegov plan je izazvao masovne proteste širom Izraela.

Izvor: Agencije