Predsjednica EP-a: Evropa mora biti spremna na reforme

Moramo prihvatiti da ono što funkcionira za 27 članica Evopske unije neće funkcionirati za 32, 33 ili 35 članica, rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Političari trebaju shvatiti da je Unija snažnija i sigurnija i politički i ekonomski ako je veća, rekla je Roberta Metsola  (EPA)

Evropa mora biti spremna na reforme i prihvatiti da ono što funkcionira za sadašnji broj članica Evropske unije neće funkcionirati s većim brojem, izjavila je u utorak predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Osvrnula se na potrebu revizije ugovora Unije, za šta se EP založio u rezoluciji prošle godine, kako bi se ispunila očekivanja građana i prijedlozi Konferencije o budućnosti Evrope, prenosi Hina.

“Ne mogu opravdati što smo potrošili godinu i po na Konferenciju o budućnosti Evrope sa sjajnim zaključcima i puno velikih izjava i onda – ništa”, rekla je Metsola, dodavši da su i EP i Evropska komisija “puno novaca potrošili” na ovu konferenciju.

“Moramo biti spremni prihvatiti da ono što nekako funkcionira za 27 [članica EU-a] neće funkcionirati za 32, 33 ili 35 [članica] i da moramo biti spremni reformirati se”, kazala je Metsola novinarima u Strasbourgu.

Dogovor o paktu o migracijama i azilu

Naglasila je da se tu ne radi samo o zajedničkoj poljoprivrednoj politici ili ukidanju jednoglasnosti u vanjskoj politici, već da političari trebaju shvatiti da je Unija “snažnija i sigurnija i politički i ekonomski ako je veća”.

Građani 27 zemalja članica Unije ponovo će izaći na izbore u junu 2024. godine, a Metsola je izrazila nadu da će se dogovor o paktu o migracijama i azilu postići prije evropskih izbora.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je u augustu da je najmanje 2.060 migranata umrlo na Sredozemlju od početka godine i povećani su pritisci ilegalnih migracija u cijeloj Evropi.

Ako se to pitanje ne riješi, “birači će misliti da smo nesposobni”, upozorila je Metsola.

Izvor: Agencije