Nobelovka Maria Ressa oslobođena optužbi u slučaju utaje poreza na Filipinima

Istaknuta novinarka koja je osnovala novinsku kuću Rappler suočava se s više optužbi podignutih tokom predsjedničkog mandata Rodriga Dutertea.

Ressa je dobila Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zajedno s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim kao priznanje za njihove napore da 'očuvaju slobodu izražavanja' (Reuters)

Maria Ressa, dobitnica Nobelove nagrade i suosnivačica stranice Rappler, oslobođena je optužbi za utaju poreza na Filipinima, što je još jedna pravna pobjeda u njenoj borbi protiv višestrukih optužbi podignutih za vrijeme vlade bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea.

Ressa, žestoki Duterteov kritičar, se nasmiješila se dok je sudija izricao presudu.

Dugo je tvrdila da su slučajevi protiv nje i Rapplera, čiji je suosnivač iz 2012. godine, bili politički motivisani.

“Morate imati vjere”, rekla je 59-godišnjakinja novinarima ispred suda.

Ressa i Rappler su se suočili sa pet vladinih optužbi za utaju poreza proizašle iz prodaje filipinskih depozitnih potvrda 2015. godine, što je način da kompanije prikupe novac od stranih investitora.

Sud ih je u januaru oslobodio po četiri optužbe. Petu je saslušao drugi sud, koji je u utorak oslobodio nju i Rapplera od nedjela.

Još dva sudska postupka

Ressa i Rappler se suočavaju sa još dva sudska postupka.

Ressa i njen bivši kolega Rey Santos Jr uložili su žalbu na osudu za cyber-klevetu za koju je kazna od skoro sedam godina zatvora.

Rappler, u međuvremenu, osporava nalog filipinske Komisije za vrijednosne papire i berze za zatvaranje zbog navodnog kršenja zabrane stranog vlasništva u medijima. Prema ustavu zemlje, ulaganje u medije rezervisano je za građane Filipina ili subjekte pod kontrolom građana.

Slučaj se odnosi na ulaganje američkog Omidyar Networka, koja je kasnije prebačena na Rapplerove lokalne menadžere kako bi se spriječili Duterteovi napore da zatvori stranicu.

Ressa je ostala optimistična, poručivši novinarima da je posljednja oslobađajuća presuda ojačala njihovu odlučnost.

Nobelova nagrada za mir 2021.

“To pokazuje da sudski sistem funkcioniše i nadamo se da ćemo preostale optužbe odbaciti”, rekla je.

Ressa je dobila Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zajedno s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim kao priznanje za njihove napore da “očuvaju slobodu izražavanja”.

Filipini su rangirani kao 132. od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija, a njihovi mediji opisani su kao “iznimno živahni uprkos ciljanim napadima vlade i stalnom uznemiravanju” protiv novinara koji su “previše kritični”.

Ressa, koja ima i američko državljanstvo, ostala je na Filipinima i puštena je uz kauciju čekajući žalbu na presudu za cyber-klevetu.

Duterte je napustio dužnost 2022. Njegova vlada negirala je da ima bilo kakve veze s optužbama protiv Resse.

Izvor: Agencije