Njemačka preko Indije i dalje uvozi rusku naftu

Usprkos ograničenjima na uvoz, Njemačka preko Indije i dalje uvozi velike količine nafte iz Rusije, javlja Savezni ured za statistiku.

Zapadne zemlje su uvele ograničenja na cijene nafte iz Rusije (EPA)

Usprkos ograničenjima na uvoz, Njemačka preko Indije i dalje uvozi velike količine nafte iz Rusije, javlja u utorak njemački Savezni ured za statistiku.

“Uvoz naftnih derivata iz Indije povećao se u prvih sedam mjeseci, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, za više od 12 puta”, saopćio je Savezni ured za statistiku, prenosi Hina.

Prema navodima Ujedinjenih naroda, Indija je u istom razdoblju iz Rusije uvezla velike količine sirove nafte.

Kad je u pitanju uvoz iz Indije, prije svega se radi o derivatima koji služe u proizvodnji dizela ili ulja za loženje.

Kako navodi Savezni ured za statistiku, Indija sirovu naftu za proizvodnju ovih derivata od početka ruskog napada na Ukrajinu uvozi isključivo iz Rusije.

Zaobilaženje sankcija Zapada

Njemačka je zbog napada na Ukrajinu obustavila direktni uvoz nafte iz Rusije, a zapadne zemlje su uvele ograničenja na cijene nafte iz Rusije.

Sedmičnik Der Spiegel je objavio kako, usprkos ovim ograničenjima, Rusija još dobija mnogo više od 60 dolara po barelu nafte, što je gornja cijena koju su odredile zemlje grupe G7 za naftu iz Rusije.

Proteklih sedmica njemački mediji su pojačano izvještavali o tomu kako Rusije uvozom i izvozom preko susjednih zemalja poput Kazahstana zaobilazi ekonomske sankcije Zapada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada