Kanadska tužiteljica: Ubicu muslimana inspirisao supremacizam

Tužiteljica je na otvaranju suđenja rekla da je optuženi mjesecima planirao napad 2021, u kojem su u Ontariju ubijena četiri člana porodice Afzaal.

Ovo je prvi put da će se na kanadskom sudu saslušati argumenti o terorističkom motivu vezanom uz bijeli supremazicam (Reuters)

Kanađanin koji se svojim automobilom zabio u muslimansku porodicu, ubivši četiri osobe u navodnom “terorističkom” divljanju, bio je inspirisan nacionalističkim bjelačkim uvjerenjima i djelovao je namjerno i s predumišljajem, rekla je tužiteljica na otvaranju suđenja Nathaielu Veltmanu.

Savezna tužiteljica Sarah Shaikh rekla je u uvodnoj riječi u ponedjeljak da je 22-godišnji Veltman planirao napad tri mjeseca prije nego što je svojim vozilom Dodge Ram krenuo direktno na muslimansku porodicu.

Veltman je optužen da je namjerno udario pet članova porodice Afzaal dok su bili u šetnji u Londonu, u Ontariju, 6. juna 2021. godine.

U napadu su ubijeni 46-godišnji Salman Afzaal, njegova 44-godišnja supruga Madiha, njihova 15-godišnja kćerka Yumna i njena 74-godišnja baka Talat Afzaal.

Devetogodišnji sin para teško je povrijeđen, ali je preživio.

Veltman se izjasnio nevinim po četiri tačke optužnice za ubistvo prvog stepena i jednu tačku za pokušaj ubistva.

Ovo je prvi put da će se na kanadskom sudu saslušati argumenti o terorističkom motivu vezanom uz bijeli supremazicam.

Rekao da su mu namjere bile ‘političke’

U uvodnom govoru, Shaikh je rekla da je Veltman vozio svoj automobil, koji je kupio nešto više od dvije sedmice prije napada, “stisnuo gas do kraja”, podižući oblak prašine dok je prelazio preko ruba pločnika i udario svoje žrtve.

Shaikh je dodala da je Veltman rekao detektivima nakon što je uhapšen da su njegove namjere bile političke, da je napustio svoj dom na dan napada tražeći muslimane za ubijanje i da je koristio kamionet kako bi poslao poruku drugima da se vozila mogu koristiti za napad na muslimane.

Napad na porodicu Afzaal izazvao je valove šoka, tuge i straha širom Kanade i potaknuo stalne pozive na mjere za borbu protiv islamofobije.

Veltman je nakon napada uhapšen u obližnjem trgovačkom centru, gdje je na sebi imao pancir i kacigu.

Prema tužiteljici, čuli su ga u pozadini poziva 911 kako govori: “Ja sam taj koji se zabio u njih… Namjerno sam to učinio”.

Dok su mu stavljali lisice, također je rekao policiji da želi “poslati snažnu poruku” protiv muslimanske imigracije, rekla je Shaikh.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da su ubistva “teroristički napad motivisan mržnjom”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada