Estonija i Latvija kupuju njemačke raketne sisteme

Sporazum uključuje, kako su naveli zvaničnici, prodaju odbrambenih sistema IRIS-T u vrijednosti od milijardu eura koje proizvodi njemačka kompanija Diehl Defence.

Sistem IRIS-T: Estonija i Latvija su ranije potpisale pisma o namerama da se pridruže Inicijativi Nebeski štit (Reuters)

Estonija i Latvija potpisale su sa Njemačkom sporazum o kupovini raketnog sistema protuzračne odbrane srednjeg dometa koji otvara put za dvije baltičke države da se pridruže zajedničkom sistemu PZO koji je Njemačka predložila prošle godine, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Sporazum je potpisan na sastanku ministara odbrane u njemačkom gradu Roethenbachu i uključuje, kako su naveli zvaničnici, prodaju odbrambenih sistema IRIS-T u vrijednosti od milijardu eura koje proizvodi njemačka kompanija Diehl Defence.

Estonija i Latvija su ranije potpisale pisma o namjerama da se pridruže Inicijativi Nebeski štit, zajedničkom sistemu protuzračne odbrane koji je Njemačka predložila 2022. godine nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine.

Jačanje europske odbrane

Projekat trenutno uključuje 16 država članica NATO, Švedsku pozvanu u NATO, kao i neutralne države Austriju i Švicarsku. Potpisivanjem najnovijeg sporazuma Njemačka će zamijeniti SAD kao najvećeg odbrambenog partnera Estonije, rekao je estonski ministar odbrane Hanno Pevkur.

Latvijska ministrica odbrane Inara Murniece rekla je da je za njenu zemlju to bila najveća vojna kupovina od sticanja nezavisnosti. Njemački ministar odbrane Boris Pistorius pozdravio je zajedničku kupovinu rekavši da će to “bez sumnje ojačati europsku protuzračnu odbranu”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada