Analize: Sjevernokorejske granate nose Rusima pomoć i opasnost

Bijela kuća navodi kako Rusija želi kupiti „bukvalno milione“ artiljerijskih projektila i raketa od Sjeverne Koreje.

Kvaliteta proizvodnje i lagerovanja mogla bi donijeti velike opasnosti samoj ruskoj vojsci, smatraju stručnjaci (Reuters)

Ukoliko Sjeverna Koreja pošalje artiljerijsku municiju i drugo naoružanje Rusiji za njenu invaziju na Ukrajinu, to bi pomoglo snagama Kremlja da poprave sve manje lagere municije, ali će teško promijeniti tok sukoba, smatraju vojni analitičari u tekstu Reutersa.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un danas je stigao u Rusiju na sastanak sa predsjednikom Vladimirom Putinom, a američki zvaničnici smatraju kako obje strane žele postići dogovor o naoružanju. Vjeruje se kako Sjeverna Koreja ima velike zalihe artiljerijskih projektila i raketa koji su kompatibilni sa oružjem iz sovjetskog doba, kao i dugu historiju proizvodnje takve municije.

Ono što je manje jasno, navodi Reuters, je veličina tih hangara i stepen degradacije lagerovanih raketa i granata, kao i obim aktuelne proizvodnje, ali ipak takve rezerve bi pomogle u popunjavanju jako potrošenih ruskih rezervi u Ukrajini, navodi Joseph Dempsey, stručnjak za odbranu sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

„Iako bi pristup tim rezervama mogao produžiti sukob, teško da će promijeniti ishod“, dodaje on, navodi Reuters.

Tradicionalna baražna paljba

Ova agencija ističe kako su i Ukrajina i Rusija potrošile ogromne količine granata i traže od saveznika i partnera iz cijelog svijeta da popune svoje lagere. U petak je zapadnjački zvaničnik procijenio kako je Rusija lani ispalila između 10 i 11 miliona projektila.

Ukrajini su Sjedinjene Američke Države poslale i obećale poslati dodatne količine granata i projektila sa naprednim karakteristikama, među njima je i Excalibur koji koristi GPS navođenje i krilca za upravljanje kako bi pogodio mete od tri metra na udaljenosti od 40 kilometara.

Ono što Sjeverna Koreja nudi je daleko slabijih tehnoloških karakteristika, ali pristup tim rezervama značajno bi, na kratke staze, povećao ruske kapacitete, dok bi sjevernokorejska proizvodnja pomogla dugoročno, ističe Siemon Wezeman iz Štokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI).

„Skoro ništa od te municije nije ni na koji način ‘napredno’, ono bi ‘hranilo’ tradicionalnu baražnu paljbu ruske vojske, ali ne bi joj donijelo nikakvu preciznost“, objašnjava on.

Da bi popunila minimalne rezerve artiljerije kalibara između 100 i 152 milimetra, Sjeverna Koreja bi trebala imati milione projektila na lageru, govori Wezeman za rusku vojsku, te dodaje kako samo obnavljanje municije ispucane u vježbama i prikazima traži ozbiljne proizvodne kapacitete.

“Kralj borbi”

Bijela kuća navodi kako Rusija želi kupiti „bukvalno milione“ artiljerijskih projektila i raketa od Sjeverne Koreje.

Masovna artiljerijska paljba igra ključnu ulogu od početka ruske invazije na Ukrajinu koju naziva „specijalnom vojnom operacijom“. Neki analitičari nazivaju artiljeriju „kraljem borbi“ uprkos fokusu na blješavije, tehnološki naprednije oružje.

„Kada se ispravno koristi, artiljerija može srušiti volju i ujedinjenost neprijatelja, te osigurati značajne prilike za preuzimanje i terena i inicijative“, napisao je u nedavnom izvještaju Patrick Hinton, britanski vojni stručnjak sa instituta Royal United Services.

No, on nastavlja kako je sve kompliciranije od jednostavnog ispaljivanja granata na neprijatelja jer su učestalo ruski topnici podbacili u pokušajima protiv Ukrajinaca u rovovima.

Hinton za Reuters navodi kako je upitna kvaliteta sjevernokorejskih granata i koliko bi one mogle imati utjecaja ukoliko njihove mane prelaze prihvatljive granice tolerancije.

„Loše napravljena municija neće imati jednake performanse, ponašanje u zraku može biti upitno kao i preciznost, upaljači lošeg kvaliteta mogu dovesti do prerane paljbe, sam rok trajanja može biti umanjen ako je sadržaj granate loše napravljen. Sve ovo mora biti jako dobro napravljeno inače neće pasti tamo gdje je očekivano i mogu dovesti do katastrofalnih posljedica“, objašnjava on.

Upitne performanse

Performanse sjevernokorejske artiljerije i posada su upitni otkako je vojska Sjeverne Koreje ispalila 170 granata na južnokorejski otok Yeonyeong 2010. i ubila četiri osobe. Prema izvještaju analitičara iz vašingtonskog 38 North projekta, više od polovina projektila je pala u vode oko otoka, a 20 posto onih projektila koji su stigli na otok – nisu eksplodirali.

Ovako visoka stopa greške pokazuje kako neka municija za artiljeriju napravljena u Sjevernoj Koreji ili ima lošu kontrolu kvalitete tokom proizvodnje ili loše uvjete skladištenja i standarda, navodi se u izvještaju.

Wezeman smatra kako je ogromna količina municije važnija Rusima nego manjak preciznosti ili povremene neeksplodirane granate.

„No, moglo bi biti važnije ako je korejska municija tako loše kvalitete da je jednostavno nesigurna za upotrebu ruskim vojnicima – postoje pokazatelji da su takvi problemi kvalitete karakteristika korejske municije“, dodaje on.

Izvor: Agencije