Vladivostok čeka Kim Jong-una

Stanovnici grada na istoku Rusije kažu da su se zvijezde možda poklopile za posjetu sjevernokorejskog vođe, dok se američki zvaničnici plaše isporuke oružja za rusku vojsku u Ukrajini.

Izvor koji je govorio pod uslovom anonimnosti rekao je da se Kimova posjeta očekuje narednih dana (AP)

U ruskoj pacifičkoj luci Vladivostoku stanovnici kažu da su se zvijezde možda poklopile za posjetu sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, dok se američki zvaničnici plaše da bi ona mogla dovesti do veće isporuke oružja za rusku vojsku u Ukrajini.

Kimovo putovanje još uvijek nije potvrđeno.

Prvi je o tome izvijestio The New York Times (NYT), citirajući neidentificirane američke zvaničnike, a južnokorejska obavještajna agencija rekla je da je to moguće.

No, državni mediji i u Sjevernoj Koreji i u Rusiji nisu se oglašavali.

Kremlj je saopćio da “nema šta reći” o tom pitanju, iako bi ruski predsjednik Vladimir Putin ove sedmice trebao govoriti na ekonomskom forumu u Vladivostoku, oko 6.500 kilometara istočno od Moskve.

Nema crvenih zastava, ali ima policije

Jedan izvor, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, kazao je za Reuters da se Kimova posjeta očekuje narednih dana.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je nekoliko neidentificiranih izvora, koji su rekli da Kim uskoro treba posjetiti daleki istok Rusije.

Južnokorejska televizija YTN je u ponedjeljak izvijestila da se “čini da je Kim otputovao u Rusiju vozom”, pozivajući se na vladin izvor.

Vladivostok je samo 130 kilometara od ruske granice sa Sjevernom Korejom.

Ako doputuje tamo, to će biti tek njegova druga posjeta Rusiji.

U Vladivostoku je na ulicama veća prisutnost policije nego inače, ali nisu istaknute zastave Sjeverne Koreje, za razliku od prošlog puta, kada je grad bio ukrašen crvenim petokrakama koje krase zastavu te komunističke zemlje.

Na centralnom trgu Vladivostoka, pored spomenika vojnicima Crvene armije, Rusi su rekli da čekaju Kimovu posjetu.

“Obje zemlje pokazuju zube cijelom svijetu i mogu se boriti za sebe. Dakle, postoji nešto zajedničko”, kazao je Fjodor, stanovnik Vladivostoka, koji je odbio reći svoje prezime.

‘Osiguranje će opet trčati za limuzinom’

Drugi su ukazivali na ekonomski forum na kojem sudjeluje Putin.

“Održava se tribina, pa se sve skupa zbraja – doći će”, kazao je Nikolaj, koji također nije želio otkriti svoje prezime.

“Osiguranje će opet trčati za njegovom limuzinom.”

Tokom Hladnog rata Moskva je podržavala Sjevernu Koreju, iako su se odnosi zakomplicirali kada se nekadašnji kineski lider Mao Zedong razišao s Kremljom zbog njegovog cilja miroljubivog suživota sa Zapadom.

Nakon raspada SSSR-a 1991. godine, odnosi su zahladili usred haosa u Rusiji, a Kina se smatra državom koja ima najjači utjecaj na Pjongjang.

SAD je izrazio zabrinutost zbog onoga što naziva “napredovanjem pregovora o oružju između dvije zemlje”, a savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pozvao je Kima “da Rusiji ne isporučuje oružje koje će na kraju ubijati Ukrajince”.

Analitičari kažu da Sjeverna Koreja ima ogromne zalihe artiljerijskih granata, raketa i municije za malokalibarsko oružje koje bi moglo pomoći Rusiji da obnovi zalihe koje je potrošila u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini.

Zauzvrat bi Rusija Sjevernoj Koreji mogla ponuditi žito, naftu i vojnu tehnologiju, pošto Kim želi razviti sposobnosti poput podmornica na nuklearni pogon i vojnih izviđačkih satelita.

Gdje će sjevernokorejske balističke rakete?

SAD je optužio Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji, ali nije jasno je li je bilo.

Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su te tvrdnje, ali su obećale produbiti odbrambenu saradnju.

Najupečatljivija najava toga došla je u julu, kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posjetio Pjongjang i obišao izložbu oružja, koja je uključivala sjevernokorejske balističke rakete.

Kasnije je stajao pokraj Kima i salutirao projektilima dok su se kretali tokom vojne parade.

“On [Kim Jong-un] je tako zagonetna osoba, pa ne znam ni hoće li doći ili ne”, rekla je stanovnica Vladivostoka Svetlana.

“Ali, mislim da mora doći, mora mu biti zanimljivo šta se događa u Rusiji.”

Izvor: Agencije