Predsjednik Brazila povukao obećanje da neće uhapsiti Putina

Ruski predsjednik je propustio ovogodišnje okupljanje Grupe G20 u New Delhiju, izbjegavajući moguću političku sramotu i bilo kakav rizik od pritvaranja.

Sudstvo je to koje odlučuje o hapšenju Vladimira Putina, a ne vlada, rekao je Luiz Inacio da Silva (Reuters)

Predsjednik Brazila Luiz Inacio da Silva povukao je lično obećanje da ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti uhapšen ako bude prisustvovao samitu Grupe G20 sljedeće godine u Rio de Janeiru, rekavši da će o tome odlučiti pravosuđe.

Da Silva je također doveo u pitanje članstvo Brazila u Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu, tijelu Ujedinjenih naroda koji sudi za ratne zločine, kazavši u ponedjeljak da “zemlje u usponu često potpisuju stvari koje su za njih štetne”.

“Želim znati zašto smo mi članovi [ICC-a], a SAD, Rusija, Indija i Kina nisu”, rekao je Lula.

“Ne kažem da ću napustiti Sud, samo želim znati zašto je Brazil potpisnik.”

Putin je propustio ovogodišnje okupljanje G20 u glavnom gradu Indije, izbjegavajući moguću političku sramotu i bilo kakav rizik od pritvaranja prema nalogu ICC-a.

U martu je ICC objavio nalog za hapšenje Putina, zbog optužbi za ratni zločin nezakonite deportacije ukrajinske djece.

Kremlj negira optužbe, tvrdeći da je nalog protiv Putina “ništavan”.

Rusija je u maju izdala nalog za hapšenje Karima Khana, tužioca suda za ratne zločine.

Brazil je potpisnik Rimskog statuta, koji je doveo do osnivanja ICC-a.

Sljedeći samit Grupe G20 u Brazilu

Lula je tokom vikenda za indijsku novinsku mrežu Firstpost rekao: “Ako sam ja predsjednik Brazila i ako on [Putin] dođe u Brazil, nema šanse da bude uhapšen.”

Promijenio je stav u ponedjeljak, kada je na konferenciji za novinare u Brazilu kazao: “Ne znam hoće li ga [Putina] brazilsko pravosuđe pritvoriti. Sudstvo je to koje odlučuje, a ne vlada.”

Putin je preskočio nedavna međunarodna okupljanja i umjesto toga je poslao ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u New Delhi na sastanak G20 koji je održan 9. i 10. septembra, iako Indija nije potpisnica ICC-a.

U subotu su države G20 usvojile deklaraciju u kojoj se izbjegla osuda Moskve za invaziju na Ukrajinu, ali se pozivaju sve države da se suzdrže od upotrebe sile za otimanje teritorija.

Sljedeći samit zakazan je za novembar 2024. godine u Rio de Janeiru i Lula je rekao kako se nada da će “rat [u Ukrajini] do tada biti gotov”.

Izvor: Al Jazeera i agencije