‘Newsweek’: SAD je zarobljen u složenom sirijskom mozaiku

Američki magazin objavio je članak Daniela Depetrisa u kojem se navodi da se SAD opet našao usred složene etničke i plemenske podjele u Siriji.

Američke snage se i dalje nalaze u sjevernoj Siriji (Al Jazeera)

Američki magazin Newsweek objavio je članak Daniela Depetrisa, istraživača koji se bavi prioritetima odbrane, u kojem se navodi da su se Sjedinjene Amerike Države opet našle usred složene etničke i plemenske podjele u Siriji.

Depetris dodaje da su sukobljene strane u Deir ez-Zoru, u istočnoj Siriji, tražile od Amerike da ublaži duboko ukorijenjene probleme koji prevazilaze sposobnost Washingtona da ih riješi.

Što duže američke snage ostanu u Siriji, to je veća mogućnost da se ponavlja ovaj film kojem nema kraja, istakao je.

Objašnjava da je za većinu Amerikanaca rasplamsavanje rata u istočnoj Siriji zbunjujuća zbrka događaja.

Jučerašnji saveznici su današnji neprijatelji

Ne možete ih kriviti za ovakvu percepciju, jer unutrašnja dinamika Sirije liči na krajolik koji se stalno razvija, gdje se bivši partneri mogu pretvoriti u protivnike, samo da riješe svoja neslaganja kako vrijeme prolazi.

Autor skreće pažnju na aktuelni sukob između arapskih plemena i Kurda, koji su bili saveznici protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Taj sukob je posljednjih sedmica gotovo eskalirao u oružani sukob između dvije strane.

Međutim, kaže da ovaj sukob ne govori “ni pola priče” o Siriji.

Govoreći o konfuznoj situaciji i kompleksnosti situacije u Siriji, autor je čitaocima ponudio kratak pregled tamošnjih saveza.

Turska, saveznik SAD-a, ponekad bombardira sirijske Kurde, koji također dobijaju američku podršku.

Rusija, protivnik SAD-a, često razgovara sa sirijskim Kurdima, koji su se s druge strane bavili mogućnošću postizanja političkog dogovora sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, koji je također protivnik SAD-a.

Depetris je dodao da milicije koje podržava Iran i koje ponekad šalju eksplozivne bespilotne letjelice i rakete prema američkim bazama u istočnoj Siriji učestvuju u kopnenoj borbi protiv preostalih snaga ISIL-a.

Ruski bombarderi koji se opasno približavaju američkim avionima također napadaju položaje ISIL-a u centralnoj Sirijskoj pustinji.

Zbrka od koje vam se može zavrtiti u glavi

Ukratko, kaže pisac, od cijelog sukoba u Siriji može vam se zavrtjeti u glavi.

Depetris postavlja pitanje: Šta je važno Americi u svemu ovome?

Odgovara da je u istočnoj Siriji još uvijek stacionirano oko 900 američkih vojnika, više od četiri godine nakon što je završena njihova prvobitna misija, a to je eliminacija ISIL-ovog samozvanog teritorijalnog halifata.

Čini se da je misija koja im je dodijeljena, a to je spriječiti oživljavanje organizacije ili njen ”trajni poraz”, odavno nazadovala u složen obrazac.

Kaže da je misija američkih snaga u Siriji da kontinuirano drže svoje pozicije prema otvorenom rasporedu koji su naredili kreatori politike u Washingtonu.

Izvor: Agencije