Britanski parlamentarni istraživač poriče da je špijunirao za Kinu

Osumnjičeni kaže da bi špijunaža za kinesku vladu ‘bila protiv svega’ za šta se zalaže.

List Sunday Times objavio je da je muškarac u 20-im godinama bio istraživač u britanskom parlamentu (AP)

Čovjek koji je navodno britanski parlamentarni istraživač i koji je uhapšen zbog sumnje da je špijunirao za Peking kaže da je “potpuno nevin”, a ne “kineski špijun”.

Muškarac, čiji identitet nisu objavile britanske vlasti, ali je navodno u 20-im godinama, negirao je bilo kakvu umiješanost u špijunažu, navedeno je u saopštenju koje su objavili njegovi advokati.

Premijer Rishi Sunak izrazio je “veoma veliku zabrinutost” zbog mogućeg kineskog “miješanja” u demokratiju s premijerom Li Qiangom na marginama samita Grupe 20 u Indiji u nedjelju.

Lindsay Hoyle, predsjednica Donjeg doma, trebala je dati izjavu o tom pitanju u 13:30.

“Osjećam se prisiljenim da odgovorim na medijske optužbe da sam ‘kineski špijun'”, naveo je osumnjičeni u izjavi.

“Pogrešno je što sam bio obavezan da dam bilo kakav javni komentar o netačnom izvještavanju koje se dogodilo. Međutim, s obzirom na ono što je prijavljeno, bitno je da se zna da sam potpuno nevin”, dodao je.

„Svoju dosadašnju karijeru proveo sam pokušavajući da obrazujem druge o izazovima i prijetnjama koje predstavlja Komunistička partija Kine. Uraditi ono što se protiv mene tvrdi u ekstravagantnom izvještavanju bilo bi protiv svega za šta se zalažem.”

Uhapšen u Edinburghu

Policija je tokom vikenda saopštila da je uhapsila muškarca u 20-im godinama u njegovoj kući u Edinburghu zbog špijuniranja.

Uhapšen je još jedan muškarac u 30-im godinama, saopštila je policija. Oba hapšenja obavljena su u martu zbog sumnje da su počinili krivična djela pod Zakonom o službenoj tajni. Dvojica muškaraca puštena su uz kauciju do oktobra.

List Sunday Times objavio je da je muškarac u 20-im godinama bio istraživač u britanskom parlamentu.

Zaposlila ga je Alicia Kearns, zastupnica vladajuće Konzervativne stranke koja predsjedava Odborom za vanjske poslove, naveo je list.

Osumnjičeni je takođe povezivan s ministrom sigurnosti Tomom Tugendhatom, koji je bio kritičan prema Pekingu i osnivač je Kineske istraživačke grupe, koja okuplja konzervativne zastupnike koji traže “svježe razmišljanje” o Kini.

Peking je sankcionisao brojne britanske članove parlamenta, uključujući Tugendhata.

Pišući na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, Kearns je rekla da je upoznata s optužbama i da neće komentarisati.

Reakcija Kine

S druge strane, portparol kineske ambasade u Londonu rekao je da su izvještaji “zlonamjerna kleveta”.

“Tvrdnja da je Kina osumnjičena za ‘krađu britanskih obavještajnih podataka’ potpuno je izmišljena i ništa osim zlonamjerne klevete”, rekao je portparol u izjavi objavljenoj kasno u nedjelju.

“Čvrsto se tome protivimo i pozivamo relevantne stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu da zaustave svoju anti-kinesku političku manipulaciju i prestanu s izvođenjem takve političke farse koju su sami inscenirali.”

Izvor: Agencije