Trgovina metamfetaminom u Afganistanu porasla nakon zabrane uzgoja droge

U Afganistanu raste biljka efedra, koja se može koristiti za proizvodnju metamfetamina, ali UN kaže da proizvođači radije koriste hemikalije, što povećava opasnost.

Talibani uništavaju narkotike i ilegalne supstance u Kandaharu, Afganistan, 6. septembra 2023. (EPA)

Trgovina metamfetaminom u Afganistanu i oko njega porasla je zadnjih godina, nakon što su talibani obuzdali trgovinu heroinom otkako su preuzeli vlast, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda u nedjelju.

“Porast trgovine metamfetaminom u Afganistanu i regiji upućuje na značajan pomak na tržištu ilegalnih droga i zahtijeva našu hitnu pozornost”, rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC).

Talibani, koji su ponovno došli na vlast u augustu 2021, u aprilu 2022. zabranili su proizvodnju narkotika u Afganistanu, najvećem svjetskom proizvođaču opijuma, piše Reuters a prenosi Hina.

Talibanski dužnosnici kažu da njihove sigurnosne snage suzbijaju afganistanske uzgajivače maka i uništavaju usjeve.

Dok se trgovina heroinom usporila, UNODC navodi u saopćenju, trgovina metamfetaminom se “nakon zabrane intenzivirala”.

Zapljene metamfetamina u Afganistanu i oko njega skočile su 12 puta u pet godina do 2021.

Između 2019. i 2022. susjedne zemlje poput Irana i Pakistana također su izvijestile o povećanim zapljenama.

Daleke zemlje poput Francuske i Australije izvijestile su o zapljeni metamfetamina koji vjerovatno potječe iz Afganistana.

Hemikalije umjesto biljke ‘efedra’

UNODC je saopćio da je većina metamfetamina iz Afganistana napravljena od sastojaka poput onih koji se nalaze u nekim lijekovima protiv prehlade i gripe.

U Afganistanu raste biljka efedra, koja se može koristiti za proizvodnju metamfetamina, ali UNODC je rekao da količine potrebne za proizvodnju droge i rizik od nepouzdanih usjeva znače da proizvodnja u Afganistanu ne zavisi samo o biljci.

“Lijekovi za običnu prehladu i hemikalije industrijske kvalitete učinkovitiji su i isplativiji za proizvodnju metamfetamina i stoga predstavljaju mnogo veću prijetnju”, rekao je UNODC.

Izvor: Agencije