SAD i EU pokreću golemi infrastrukturni projekt kojim će konkurisati Kini

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen projekt je nazvala ‘historijskim’, dodavši da će ubrzati trgovinu između EU-a i Indije za 40 posto.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Evropske unije Ursula von der Leyen prisustvuju događaju Partnerstva za globalnu infrastrukturu i investicije na dan samita G20 u New Delhiju, Indija, 9. septembra 2023. (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje partneri pokrenuli su golem željeznički i pomorski projekt koji bi trebao povezati Evropu s Bliskim istokom i Indijom, rekao je na samitu zemalja članica grupe G20 u New Delhiju američki predsjednik Joe Biden.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen projekt je nazvala “historijskim”, dodavši da će željeznička veza ubrzati trgovinu između EU-a i Indije za 40 posto.

Bijela kuća je ranije u subotu objavila da bi SAD, EU, Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati trebali usvojiti dokument o namjeri.

Svrha takvog pothvata je “generirati ekonomski rast, poticaje za nova ulaganja i naprednu regionalnu integraciju”, rekao je Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

“Mislimo da je projekt sam po sebi hrabar i nadahnjujući, no i vizija iza projekta jednako je odvažna i inspirativna”, rekao je novinarima na samitu.

Informativni portal Axios ranije je izvijestio da je riječ o jednoj od “ključnih inicijativa” Washingtona čiji je cilj pokušati obuzdati utjecaj Kine na Bliskom istoku.

Inicijativa ‘Jedan pojas, jedan put’

Inicijativom pod nazivom “Jedan pojas, jedan put”, Peking podupire infrastrukturne projekte širom svijeta, zbog čega je Kina sklopila brojne sporazume s gotovo svim arapskim državama, podsjeća dpa a prenosi Hina.

Inicijativa “Jedan pojas, jedan put” pokrenuta 2013. globalna je infrastrukturna i razvojna strategija čiji je cilj povezati Aziju, Afriku i Evropu kroz mrežu kopnenih i pomorskih trgovinskih ruta.

Bila je važna prekretnica u kineskoj vanjskoj politici te je postala jedna od najambicioznijih i najdalekosežnijih razvojnih inicijativa u historiji.

Zapad, a posebno Sjedinjene Američke Države, smatraju je ne pretjerano suptilnim pokušajem Pekinga da preoblikuje regionalne političke poretke u vlastitu korist.

Izvor: Agencije