Najmanje 40 mrtvih u vojnim zračnim napadima na glavni grad Sudana

Ranjene i mrtve neprestano prevoze u najbližu bolnicu, Bachair, jednu od posljednjih u Kartumu koja još radi.

U ratu za vlast između vojske koju vodi general Abdel Fatah al-Burhan i Snaga za brzu podršku generala Mohameda Hamdanea Dagla poginulo je 7.500 ljudi, od aprila 2023. (Reuters)

Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a deseci su povrijeđeni u nedjelju u Kartumu u jednom od najsmrtonosnijih napada zračnih snaga na glavni grad Sudana, opustošen gotovo petomjesečnim ratom.

U ratu za vlast između vojske koju vodi general Abdel Fatah al-Burhan i Snaga za brzu podršku generala Mohameda Hamdanea Dagla, koji je počeo 15. aprila dosad je poginulo 7.500 ljudi, a gotovo pet miliona ih je raseljeno ili je izbjeglo.

Stvarne brojke su puno veće jer su mnoga područja zemlje u potpunosti odsječena od svijeta, posebno Darfur, koji se nalazi na zapadnoj granici Čada. Nijedna strana ne želi objaviti stvarne gubitke.

U nedjelju ujutro vojska je počela s bombardiranjem, ciljajući južnu četvrt Kartuma u kojoj se nalazi tržnica Quuro, javlja AFP a prenosi Hina.

Mjesni odbor otpora, jedna od prodemokratski orijentisanih grupa koje od početka rata organiziraju uzajamnu pomoć stanovništvu, osudio je “masakr”.

Borba između vojske i paravojnih snaga

Ranjene i mrtve neprestano prevoze u najbližu bolnicu, Bachair, jednu od posljednjih u glavnome gradu s pet miliona stanovnika koja još radi.

Broj mrtvih sada iznosi “najmanje 40”, objavio je odbor.

Pripadnici vojske pružaju otpor u Kartumu u kojemu paravojne snage drže stambene četvrti u koje su odavno postavili svoje baze.

Dok se na vojnom planu čini da Snage za brzu podršku imaju prednost, general Burhan sve češće putuje u inostranstvo, nastojeći se ondje nametnuti kao jedini sugovornik za rješenje krize.

Istovremeno kontrolu s jedne strane pokušavaju preuzeti Saudijci i Amerikanci, a s druge strane Afrička unija (AU) i istočnoafrička organizacija Igad. AU i Igad zagovaraju pribjegavanje “afričkom rješenju za afričke probleme”.

Sudan je suspendiran iz Afričke unije nakon puča 2021.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada