Erdogan razgovarao s Bidenom o nabavci borbenih aviona F-16

Turska tvrdi da kandidatura Švedske za ulazak u NATO i pitanje kupovine F-16 turske strane od SAD-a nisu međusobno povezani.

Biden u razgovoru s Erdoganom (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u nedjelju da je razgovarao o borbenim avionima F-16 u kratkom razgovoru s američkim liderom Joeom Bidenom na marginama samita lidera G20, javlja Anadolija.

“Imali smo kratki razgovor s Bidenom. Razgovarali smo i o pitanju F-16”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Indiji.

Lideri G20, u odsustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, okupili su se u New Delhiju na dvodnevnom samitu pod temom “Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost”.

“Nažalost, naši prijatelji stalno spominju Švedsku kada je u pitanju F-16. Takav pristup nas ozbiljno uznemirava”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je ponovio da je mogući prijem Švedske u NATO u nadležnosti turskog parlamenta.

“Nisam u situaciji u kojoj mogu sam odlučivati. To mora usvojiti parlament. Švedska mora ispuniti svoje obaveze”, rekao je Erdogan.

Ugovor šest milijardi dolara

Turska tvrdi da kandidatura Švedske za ulazak u NATO i pitanje kupovine F-16 turske strane od SAD-a nisu međusobno povezani.

Zvanična Ankara je zatražila borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju letjelica u oktobru 2021. Ugovor vrijedan šest milijardi dolara uključivao bi prodaju 40 mlaznjaka, kao i komplete za modernizaciju za 79 borbenih aviona koji se već nalaze u inventaru turskih ratnih snaga.

State Department je neformalno obavijestio Kongres o mogućoj prodaji.

Međutim, ključni zastupnici na Capitol Hillu obećali su da će odbaciti dogovor zbog nekoliko zahtjeva, uključujući i uslovljavanje kupovine kako bi Ankara odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

Ankara tvrdi da bi avioni ojačali ne samo Tursku, već i NATO savez.

Izvor: Agencije