Britanski analitičari: Rusija se oslanja na dobrovoljce u presretanju dronova

Analitičari britanskog ministarstva smatraju da Moskva koristi dobrovoljne patrole kako bi spriječila nove napade na aerodrom Pskov blizu estonske granice.

Satelitska fotografija prikazuje zračnu bazu u Pskovu u Rusiji koju su u augutu napali deseci bespilotnih letjelica (Reuters)

Zbog nedostatka osoblja Rusija se oslanja na dobrovoljce kada je posrijedi presretanje ukrajinskih bespilotnih letjelica, najnovija je procjena britanskog ministarstva odbrane.

Analitičari ministarstva smatraju da Moskva koristi dobrovoljne patrole kako bi spriječila nove napade na aerodrom Pskov blizu estonske granice.

“Korištenje dobrovoljaca vrlo je vjerovatno znak nedostatka obučenog sigurnosnog osoblja u Rusiji”, stoji u saopćenju.

Aerodrom Pskov u augustu su napali deseci bespilotnih letjelica, podsjeća dpa a prenosi Hina. Ondje su stacionirane i ruske vojne jedinice, a prema službenim izvještajima oštećena su četiri vojna transportna aviona Il-76.

Teško protiv dronova

No, bez obzira na pomoć dobrovoljaca Rusiji su idalje potrebni veliki sistemi protuzračne odbrane za obaranje dronova s obzirom na to da se pokazalo kako je teško uništiti bespilotne letjelice ako se koristi manje oružje, objavilo je ministarstvo.

Britansko ministarstvo odbrane svakodnevno objavljuje informacije o toku rata otkako je Moskva, u februaru 2022. izvela invaziju na Ukrajinu.

Moskva ih odbacuje i naziva dezinformacijama.

Izvor: Agencije