Wittman: SAD je obavezan isporučiti Tajvanu oružje

Otok se žalio na kašnjenja u isporuci oružja iz SAD-a, kao što su protuzračne rakete Stinger, jer su se američki proizvođači fokusirali na snabdijevanje Ukrajine oružjem.

Tajvan najveći dio vojne pomoći dobija iz SAD-a (EPA)

SAD ima obavezu isporučiti Tajvanu oružje koje nije poslano na osnovu prethodnih sporazuma i postoji podrška i Demokratske i Republikanske stranke da se to desi, izjavio je predsjednik Komiteta  za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa Rob Wittman.

Tokom posjete Tajvanu, u razgovoru s predsjednicom Tsai Ing-ven, istakao je da je ovaj otok učinio “nevjerovatne napore” da unaprijedi samoodbranu, navodeći da će SAD isporučiti Tajvanu oružje u vrijednosti od 19 milijardi dolara, čija isporuka kasni.

Wittman je također naglasio da će bilo koji neprijateljski, ničim izazvan napad na Tajvan, rezultirati odlučnom reakcijom SAD-a, prenio je Reuters.

Odbrana regionalne stabilnosti i prosperiteta

Tsai je rekla američkoj delegaciji da je Tajvan zadovoljan kada je riječ o saradnji sa SAD-om i drugim demokratskim partnerima u “zajedničkoj odbrani regionalne stabilnosti i prosperiteta”.

Wittman boravi u posjeti Tajvanu s još četiri kongresmena iz redova republikanaca.

Tajvan se od prošle godine žalio na kašnjenja u isporuci oružja iz SAD-a, kao što su protuzračne rakete Stinger, jer su se američki proizvođači fokusirali na snabdijevanje Ukrajine oružjem.

Tajvan uz pomoć SAD jača vojne kapacitete, što izaziva negodovanje Kine (EPA) (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrila je vojni transfer Tajvanu u okviru Programa finansiranja stranih oružanih snaga – FMF, koji se koristi za suverene države, navodi se u obavještenju poslatom Kongresu.

Dokumentom, u koji je Reuters imao uvid, obavještavaju se kongresni odbori o namjeri State Departmenta da izdvoji do 80 miliona dolara FMF sredstava za podršku Tajvanu.

Kina: ‘Vojni dosluh’ Tajvana i SAD-a

Tajvansko Ministarstvo odbrane izrazilo je zahvalnost, ali je saopćilo da nema komentara o detaljima pomoći, ističući da je SAD već pomogao u jačanju borbenih sposobnosti otoka, koji Peking smatra svojom teritorijom.

Kina je više puta protestirala u Washingtonu zbog vojne pomoći Tajvanu, a njeno Ministarstvo odbrane saopćilo je da američka vojska mora zaustaviti sve oblike “vojnog dosluha” s Tajvanom.

SAD, najvažniji dobavljač oružja za Tajvan, prošlog mjeseca je najavio paket pomoći u oružju vrijedan do 345 miliona dolara.

Izvor: Agencije