Pentagon: Wagner je u suštini gotov

Američki zvaničnici smatraju da je plaćenićka oružana grupa jedno vrijeme bila najutjecajniji faktor u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Jevgenij Prigožin pokopan je u utorak u rodnom gradu Sankt Peterburgu (Reuters)

Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, izjavio je kako je smrt osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina u suštini kraj ove paravojne grupe.

Novinari su podsjetili Rydera na optužbe iznesene prošle godine da je Sjeverna Koreja prodala oružje Wagneru te pitali vjeruje li da je posao s oružjem između Sjeverne Koreje i Wagnera gotov.

Ryder je, podsjećajući na smrt Prigožina, rekao: “Ovdje se radi o tome da je Wagnerova grupa u biti gotova. Stoga mogu reći da pregovora nema.”

Navodeći da je Wagner neko vrijeme bio najutjecajniji faktor na terenu u rusko-ukrajinskom ratu, Ryder je dodao: “Rusija pokušava kupiti municiju i oružje od tiranskih režima kao što su Iran i Sjeverna Koreja.”

Kremlj istražuje pad aviona

Ryder je ponovio poziv Sjevernoj Koreji da Rusiji ne daje oružje, prenosi Anadolija.

Grupa Wagner borila se za Rusiju u ratu u Ukrajini, no njen je osnivač Prigožin istovremeno bio kritičan prema vojnim dužnosnicima u Moskvi te je predvodio kratku pobunu krajem juna.

Kremlj je odbacio “apsolutnu laž” da je Prigožin ubijen po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, no objavio je da istraga pada aviona istražuje i mogućnost namjernog rušenja letjelice.

Prigožin je pokopan u utorak u rodnom gradu Sankt Peterburgu, nakon što se avion u kojem se nalazio srušio krajem augusta na putu iz Moskve.

Izvor: Agencije