Vojni režim u Nigeru odbio ponudu za dijalog

ECOWAS je zaprijetio da će vojno intervenirati u Nigeru kako bi na vlast vratio predsjednika Mohameda Bazouma svrgnutog u državnom udaru 26. jula.

Vojni udar u Nigeru osudili su njegovi susjedi i međunarodni partneri koji su odbili priznati nove vođe i zahtijevaju da se Bazoum vrati na vlast (Reuters)

Vojni režim u Nigeru koji je na vlast došao državnim udarom odbio je ponudu zapadne Afrike i Sjedinjenih Američkih Država za pregovore kako bi se spriječila vojna intervencija radi uspostave ustavnog poretka, koja je još moguća, prenosi Hina.

Dva dana prije sastanka na vrhu Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) o situaciji u Nigeru, vojnici na vlasti u Niameyju objavili su da ne mogu primiti delegaciju te organizacije iz “sigurnosnih” razloga.

“Sadašnje prilike u kojima prevladavaju bijes i pobuna stanovništva zbog sankcija ECOWAS-a ne dopuštaju da spomenutu delegaciju dočekamo u miru i u sigurnosti”, ističe se u pismu nigerskog ministarstva vanjskih poslova poslanom u ponedjeljak ECOWAS-u.

U pismu se ističe da se “odgoda” sastanka planiranog u utorak “pokazala nužna zbog očitih sigurnosnih razloga, dok prijeti agresija na Niger”.

U pismu se ne spominju Afrička unija (AU) i UN, čiji su predstavnici trebali pratiti delegate ECOWAS-a u Niameyju, rekli su diplomatski izvori.

Isto ministarstvo je u drugom pismu objavilo da se “privremeno ukidaju stalne diplomatske dozvole” odobrene 2023. “za avione prijateljskih i partnerskih zemalja Nigera”, ne navodeći na koji se tip letjelica i zemlje misli.

Prijetnja intervencijom

ECOWAS je zaprijetio da će vojno intervenirati u Nigeru kako bi na vlast vratio predsjednika Mohameda Bazouma svrgnutog u državnom udaru 26. jula.

Ta prijetnja u vidu sedmodnevnog ultimatuma koji su čelnici ECOWAS-a postavili nigerskim vojnicima nije ostvarena nakon njegova isteka u nedjelju navečer pošto je organizacija poručila da daje prednost dijalogu.

Odgoda posjete zapadnoafričke delegacije nastavlja se na još jedan znak nepovjerenja novih nigerskih čelnika, a to je imenovanje civilnog premijera Alija Mahamana Laminea Zeinea u ponedjeljak navečer, što bi mogao biti prvi korak ka imenovanju prelazne vlade.

“Jasno je da je diplomatija najbolji način za rješavanje ove situacije”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Poslije je glasnogovornik State Departmenta izjavio: “Ne gubimo nadu, ali smo i realni” kada je riječ o uspjehu diplomatije.

Francuska, bivša kolonijalna sila koju se redovno ocrnjuje na protestima u zapadnoj Africi, što Rusija koristi, objavila je u utorak preko diplomatskog izvora da podržava “napore zemalja u regiji za ponovnu uspostavu demokratije u Nigeru”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada