U poplavama u Pekingu 33 osobe poginule, 18 se vodi kao nestale

Kineski glavni grad pogođen je rekordnim pljuskovima posljednjih sedmica, oštetivši infrastrukturu i potopivši dijelove gradskih predgrađa i okolnih područja.

Zvaničnici su u srijedu rekli da su 33 osobe poginule u nevremenu u Pekingu, uglavnom zbog poplava i rušenja zgrada, što je gotovo tri puta više od brojke koju su zvaničnici dali prošlog utorka (Reuters)

Potvrđeno je da su 33 osobe poginule, a 18 se još vodi kao nestale nakon najvećih do sada zabilježenih kiša u Pekingu, rekli su zvaničnici.

Kineski glavni grad pogođen je rekordnim pljuskovima posljednjih sedmica, oštetivši infrastrukturu i potopivši dijelove gradskih predgrađa i okolnih područja, javlja France 24, prenosi Fena.

Zvaničnici su u srijedu rekli da su 33 osobe poginule u nevremenu u Pekingu, uglavnom zbog poplava i rušenja zgrada, što je gotovo tri puta više od brojke koju su zvaničnici dali prošlog utorka.

Poplave širom Kine

“Želio bih izraziti duboko saučešće porodicama onih koji su poginuli na dužnosti i žrtava,” rekao je Xia Linmao, dogradonačelnik Pekinga, na pess konferenciji, prema državnoj televiziji CCTV.

Desetine ljudi je poginulo u poplavama širom sjeverne Kine, a Peking je u petak saopštio da je 147 smrtnih slučajeva ili nestanaka prošlog mjeseca uzrokovano prirodnim katastrofama.

Od toga su 142 uzrokovana poplavama ili geološkim katastrofama, javilo je kinesko Ministarstvo za upravljanje hitnim situacijama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada