Saudijska Arabija ponovo otvorila ambasadu u Teheranu

Ponovno otvaranje ambasade uslijedilo je nakon poboljšanja odnosa dvaju bliskoistočnih rivala i neočekivanog sporazuma posredstvom Kine koji je potpisan u martu.

Iran je ponovno otvorio diplomatsku misiju u Rijadu 6. juna (EPA)

Saudijska Arabija ponovo je otvorila svoju ambasadu u Iranu, nakon više od sedam godina spora s Teheranom, objavila je iranska novinska agencija Irna.

Ponovno otvaranje ambasade uslijedilo je nakon poboljšanja odnosa dvaju bliskoistočnih rivala i neočekivanog sporazuma posredstvom Kine koji je potpisan 10. marta u cilju obnove odnosa, javlja AFP.

Teheran i Rijad prekinuli su odnose 2016. nakon što su demonstranti napali saudijske diplomatske misije u Iranu jer je Saudijska Arabija pogubila šiitskog klerika.

“Ambasada Saudijske Arabije u Iranu u nedjelju službeno počinje s radom u našoj zemlji”, objavila je IRNA, pozivajući se na anonimni izvor iz iranske diplomatije. Saudijska vlada još nije potvrdila tu informaciju.

Spor oko niza pitanja

Iran je ponovno otvorio diplomatsku misiju u Rijadu 6. juna, uz službenu ceremoniju.

Teheran je imenovao i ambasadora, dok Rijad to još nije uradio u Iranu.

Sredinom tog mjeseca u Iranu je boravio princ Faisal ben Farhane, prvi saudijski ministar vanjskih poslova u toj zemlji nakon više od 17 godina.

Dvije države spore se od Islamske revolucije 1979. godine po nizu pitanja, pa su tako podržavale suprotstavljene strane u Siriji, Libanu i Jemenu.

Izvor: Agencije