Poljski parlamentarni izbori najavljeni za 15. oktobar

Poljaci će izaći na izbore za 460 zastupnika i 100 senatora.

Prema anketama, PiS je u poziciji treći put zaredom pobijediti na izborima, a da pritom nema većinu potrebnu da samostalno vlada (Reuters)

Parlamentarni izbori u Poljskoj, zemlji kojom već osam godina vlada populistička nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), održat će se 15. oktobra u skladu s ustavnim rokovima, najavio je poljski predsjednik Andrzej Duda.

“Odlučio sam održati ove izbore 15. oktobra 2023. godine”, objavio je Duda na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, prenosi Hina.

Poljaci će izaći na izbore za 460 zastupnika i 100 senatora.

Podrška Poljaka

Prema anketama, PiS je u poziciji treći put zaredom pobijediti na izborima, a da pritom nema većinu potrebnu da samostalno vlada.

U nedavnim ispitivanjima javnog mnijenja, nacionalistima-populistima se pripisuje približno 33 posto glasova birača, ispred glavne centrističke oporbene formacije, Građanske platforme (PO), koja uživa podršku od 26 do 32 posto birača.

Krajnje desna nacionalističko-libertarijanska i antievropska stranka Konfederacija treća je s gotovo 12 posto glasova.

Koalicija seljačke stranke PSL i stranke desnog centra Polska 2050, jednako kao i ljevica, dobila bi svaka između 10 i 11 posto glasova, prema raznim ispitivanja provedenih krajem jula.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada