Na vrhuncu trećeg toplinskog vala u Španiji temperature 44 stepena

Zemlje južne Evrope nose se s rekordno visokim temperaturama ovo ljeto, zbog čega vlasti upozoravaju na zdravstvene rizike.

Treći toplinski val ovog ljeta u Španiji kulminira u srijedu, s temperaturama do 44 stepena u centralnim i južnim predjelima zemlje (EPA)

Treći toplinski val ovog ljeta u Španiji kulminirao je u srijedu, s temperaturama do 44 stepena u centralnim i južnim predjelima zemlje, dok vlasti upozoravaju na rizik od šumskih požara.

Živa u termometrima mogla bi narasti na 40 stepeni i u baskijskoj regiji na sjeveroistoku Španije, koja je manje naviknuta na tako visoke temperature, objavila je državna meteorološka agencija AEMET.

AEMET je upozorio na suhe oluje – munje i gromove, no bez kiše – u mnogim dijelovima zemlje, piše Reuters.

Zemlje južne Evrope nose se s rekordno visokim temperaturama ovo ljeto, zbog čega vlasti upozoravaju na zdravstvene rizike, osobito za starije osobe i one sa zdravstvenim problemima.

I noću visoke temperature

Temperature u nekim područjima u južnoj polovici Španije ostale su iznad 27 stepeni tokom noći s utorka i u srijedu ujutro, rekao je glasnogovornik AEMET-a, Ruben Del Campo.

“Srijeda će biti najintenzivniji dan trajanjem i temperaturama”, rekao je Del Campo, dodavši da će se toplotni val nastaviti do vikenda.

U gradu Toledu u centralnoj Španiji, gdje bi temperature trebale narasti na 41 stepen, turisti su potražili utočište u barovima opremljenim ventilatorima s raspršivačima.

“Moramo izvući najviše iz turističke sezone”, rekao je Martin, konobar kafića El Greco. “S ovim raspršivačima možemo terasu učiniti malo ugodnijom i svježijom.”

Topi se glečer Aneto

Toplinski udari zabilježeni u Španiji i široj Evropi ovo ljeto također su pogoršali i produžili sušu, smanjivši nivoe vodenih zaliha zbog isparavanja i povećane konzumacije, zbog čega su vlasti u Kataloniji nametnule ograničenja.

Dok se Španija guši pod visokim temperaturama, led na njenim planinama se topi.

Cryosphere, naučni časopis usredotočen na zamrznute vode i tla, ranije je objavio rad koji pokazuje kako se topi glečer Aneto, najveći na Pirinejima, i kako bi u cijelosti mogao nestati.

Rad pokazuje kako je glečer izgubio oko dvije trećine svoje površine između 1981. i 2022. godine te sada iznosi tek pola kilometra kvadratnog. Debljina leda na glečeru je smanjena za 30-ak metara u istom periodu. Topljenje se ubrzalo u 2021. i 2022. godini, obje izuzetno tople u Španiji.

Izvor: Agencije