Izraelski ministar: Liban ćemo vratiti u kameno doba ako Hezbollah započne rat

Tokom posjete pograničnom području, izraelski ministar odbrane rekao je da će Hezbollah i Liban biti ‘erodirani’ ako izbije rat.

Mirovnjaci UNIFIL-a nadziru granično područje između Izraela i Libanona od 1978. godine (Reuters)

Izrael je upozorio da bi izbijanje rata s Hezbollahom rezultiralo povratkom Libana “u kameno doba”.

Prijetnja koju je u utorak izrekao izraelski ministar odbrane Yoav Gallant dolazi nakon višesedmičnih kontinuiranih sukoba s naoružanom grupom koju podržava Iran na graničnom području između dvije zemlje.

“Nemojte pogriješiti. Ne želimo rat. Ali mi smo spremni zaštititi naše civile, naše vojnike i naš suverenitet”, rekao je Gallant u video izjavi za The Times of Israel.

Obraćajući se generalnom sekretaru Hezbollaha Hassanu Nasrallahu, Gallant je rekao: “Činili ste greške u prošlosti, platili ste vrlo visoke cijene. Ak ovdje dođe do eskalacije ili sukoba, vratit ćemo Liban u kameno doba.”

Govoreći tokom posjete pograničnom području, Gallant je rekao da Izrael neće oklijevati upotrijebiti svoju moć da “nagrize svaki pedalj Hezbollaha i Libana ako bude potrebno”.

Još uvijek nema službenog komentara Hezbollaha o izraelskoj prijetnji.

Takva se retorika čuje s obje strane od posljednjeg rata između Izraela i Hezbollaha, 2006. godine. Ali postala je oštrija nakon bombaškog napada kraj ceste u Izraelu u martu, za koji je okrivljen Hezbollahov infiltrator.

Grupa nije preuzela odgovornost za bombaški napad.

Višedecenijski sukob

Posljednjih sedmica desili su se sukobi libanskih civila, najmanje jedne grupe operativaca Hezbollaha i izraelskih trupa preko utvrđene granice.

Prošle je sedmice izraelska vlada na svom sedmičnom sastanku raspravljala o napetostima s Hezbollahom. Prema izraelskom kanalu 13, dužnosnici u izraelskoj vojsci rekli su ministrima da je “teško procijeniti šta ograničeni sukob s Hezbollahom znači u trenutnoj osjetljivoj stvarnosti”, te su naglasili potrebu da se napravi razlika između stvarnih planova i akcija Hezbollaha i “provokacije na granici”.

Izrael je nedavno optužio Hezbollah za sve češće provokacije, poput podizanja dva šatora u spornom graničnom području. Došlo je i do novih napetosti oko podijeljenog pograničnog grada Ghajara.

Mirovnjaci iz Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL) nadziru granično područje između Izraela i Libana od 1978. godine.

Dvije zemlje su službeno u ratnom stanju. Posljednji put je između dvije strane došlo do jednomjesečnog rata 2006. godine. Od tada se ponavljaju napetosti duž granice.

Izvor: Al Jazeera i agencije