Iran razvija supersonični krstareći projektil usred napetosti sa SAD-om

Iran predstavlja svoje novo oružje u trenutku kada je Washington poslao na hiljade svojih vojnika u regionalne vode.

Iran posjeduje niz krstarećih projektila (AP)

Iran je došao u posjed tehnologije za pravljenje supersoničnih krstarećih projektila, objavili su državni mediji usred rastućih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa raspoređivanjem vojske u regiji.

Projektili su u fazi testiranja, a “označit će početak novog poglavlja u odbrambenoj moći naše zemlje”, izvijestila je državna agencija Tasnim.

Tasnim također navodi da bi novi projektili mogli “značajno ubrzati odgovor Islamske Republike Iran u slučaju bilo kakvog vojnog sukoba, kao i da će spriječiti potencijalni napad invazionih snaga”.

Nije navedeno kada bi projektili potencijalno mogli proći fazu testiranja i biti javno predstavljeni.

Iran posjeduje niz krstarećih projektila, no nijedan nije uspio probiti Mach 1, odnosno brzinu zvuka koja iznosi 343 metra u sekundi. Projektil koji može letjeti brzinom između Macha 1 i 5 smatra se supersoničnim.

Rastuće napetosti između Irana i SAD-a

Projektili koji se kreću brzinom pet puta većom od brzine zvuka klasificirani su kao hipersonični. Iran je u junu predstavio prvu hipersoničnu balističku raketu, tvrdeći da je sposobna izbjeći radare i probiti bilo koji odbrambeni sistem.

Današnja objava o supersoničnom krstarećem projektilu dolazi u trenutku rastućih napetosti između Teherana i Washingtona oko pomorske sigurnosti u regionalnim vodama.

Američka mornarica je u ponedjeljak saopćila da je više od 3.000 američkih vojnih lica stiglo na dva ratna broda, u sklopu pojačanog odgovora Washingtona nakon što je Iran zaplijenio tankere u Crvenom moru.

Kao odgovor na gomilanje američke vojske, Korpus islamske revolucionarne garde (IRCG) je prošle sedmice saopćio da je opremio svoju mornaricu novim bespilotnim letjelicama i projektilima dometa 1000 kilometara (600 milja).

IRCG je također započeo iznenadnu vojnu vježbu na tri otoka koja kontrolira, a koje Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) smatraju svojima, raspoređujući gomile brzih čamaca, padobranaca i raketnih jedinica.

Izvor: Al Jazeera