Puč u Nigeru: Blinken smatra da Wagnerovci koriste nestabilnost

Ponavlja se ono što se dogodilo i u ostalim zemljama u koje su Wagnerovci sa sobom donijeli samo loše stvari, kaže američki državni sekretar.

Pripadnici grupe Wagner optuženi su za masovno kršenje ljudskih prava u nekoliko afričkih zemalja (Reuters)

Ruska plaćenička grupa Wagner “koristi” nestabilnu situaciju u Nigeru, rekao je BBC-ju američki državni sekretar Antony Blinken.

Zemljom sada vlada hunta, koja je s vlasti prije gotovo dvije sedmice svrgnula predsjednika Mohameda Bazuma.

Pojavila su se i nagađanja po kojima su vođe puča zatražile pomoć od Wagnerovaca. Zna se da su članovi plaćeničke grupe prisutni u susjednom Maliju, prenosi Hina.

Blinken je kazao kako ne vjeruje da su Rusija ili Wagnerovci potaknuli puč u Nigeru. No, Sjedinjene Američke Države su bile zabrinute da bi članovi grupe mogli djelovati u područjima Sahela, rekao je Blinken za BBC-ev program Focus on Africa.

“Mislim da ono što se dogodilo i što se i dalje događa u Nigeru nisu potaknuli ni Rusija ni Wagner, nego su oni pokušali iskoristiti situaciju. Posvuda gdje su stigli Wagnerovci uslijedili su smrt i destrukcija, a nesigurnost je samo porasla, nije se smanjila”, rekao je Blinken.

Wagnerovi borci u brojnim državama

Dodao je da se “ponavlja ono što se dogodilo i u ostalim zemljama u koje su Wagnerovci sa sobom donijeli samo loše stvari”.

Vjeruje se da Wagner ima hiljade svojih boraca u brojnim državama, među kojima su Centralnoafrička Republika i Mali. Ondje ima unosne poslovne interese, ali istovremeno jača diplomatske i ekonomske veze Rusije.

Pripadnici ove grupe optuženi su za masovno kršenje ljudskih prava u nekoliko afričkih zemalja. Uprkos tome nagađa se da je nigerska vojska zatražila pomoć od Wagnera jer je zemlja suočena s mogućnošću vojne intervencije.

ECOWAS, trgovački blok koji čini 15 zapadnoafričkih država, vođama nigerske hunte dao je rok do nedjelje da se povuku i na vlast vrate predsjednika Bazuma. Oni su rok “izignorirali”, pa bi ECOWAS u četvrtak trebao održati sastanak na kojemu će se odlučiti što dalje poduzeti.

Izvor: Agencije