Požar u Portugalu gasi 800 vatrogasaca, evakuirano 1.400 ljudi

Napore u borbi protiv plamena otežavaju visoke temperature i jaki vjetrovi.

Iz predostrožnosti je evakuirano ukupno 19 malih sela, četiri turistička smještajna kompleksa i jedan kamp (Reuters)

Stotine vatrogasaca borile su se u utorak s požarom koji bjesni u južnom Portugalu, pri čemu je spaljeno oko 6.700 hektara zemlje, a preventivno je evakuirano približno 1.400 ljudi, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Šumski požar, koji trenutno gasi više od 800 vatrogasaca, izbio je u subotu u Odemiri u regiji Alentejo, ali se od tada proširio južno prema regiji Algarve, jednoj od vodećih portugalskih turističkih odredišta.

Napore u borbi protiv plamena otežavaju visoke temperature i jaki vjetrovi, pri čemu je gradonačelnik Odemire Helder Guerreiro situaciju ocijenio “kritičnom, teškom i složenom”, dok je komandant civilne zaštite Jose Ribeiro rekao kako predstoji još “puno posla” da se šumski požar stavi pod kontrolu.

Iz predostrožnosti je evakuirano ukupno 19 malih sela, četiri turistička smještajna kompleksa i jedan kamp, a nekoliko je cesta blokirano, navele su lokalne vlasti.

Crveno upozorenje

Kako piše Reuters, države južne Evrope, poput Portugala, bore se s rekordnim temperaturama tokom vrhunca ljetne turističke sezone, a naučnici upozoravaju da uslijed klimatskih promjena toplinski valovi postaju sve češći i intenzivniji.

Portugalska meteorološka agencija IPMA u ponedjeljak je za šest okruga u državi, uključujući glavni grad Lisabon, izdala crveno upozorenje zbog ekstremnih vrućina.

Vlasti su više od 120 općina širom Portugala proglasile izloženima najvećem riziku od požara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada