Izrael stopirao sredstva za arapske gradove i palestinske obrazovne programe

Neka od budžetskih sredstava namijenjenih arapskim lokalnim vijećima su politička isplata prethodne vlade i mogla bi završiti u rukama ‘kriminalaca i terorista’, tvrdi ministar Bezalel Smotrich.

'Prioriteti naše nacionalne vlade razlikuju se od onih prethodne ljevičarske vlade i ne bismo se trebali izinjavati zbog toga', kazao je Smotrich (Reuters)

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich zamrznuo je sredstva za arapske gradove i palestinske obrazovne programe u istočnom Jerusalemu.

Smotrich, ključni član nacionalističko-vjerske vlade premijera Benjamina Netanyahua, kazao je da su neka od budžetskih sredstava namijenjenih arapskim lokalnim vijećima politička isplata prethodne vlade i da bi mogla završiti u rukama “kriminalaca i terorista”, prenosi Fena.

“Prioriteti naše nacionalne vlade razlikuju se od onih prethodne ljevičarske vlade i ne bismo se trebali izinjavati zbog toga”, kazao je Smotrich, čelnik prodoseljeničke stranke Vjerski cionizam čiji su raniji komentari o Palestincima izazvali međunarodnu osudu.

Izraelski javni emiter Kan prvi je javio o zamrzavanju u nedjelju kada je objavio pismo ministra unutrašnjih poslova Moshe Arbela Smotrichu, pozivajući ga da oslobodi 200 miliona šekela (54 miliona dolara) sredstava koja su namijenjena administraciji i još 100 miliona za ekonomski razvoj.

Abbas: To je rasizam

Zastupnik Mansour Abbas, koji je na čelu Ujedinjene arapske liste, optužio je Smotricha za rasizam.

“Arapski građani imaju pravo na ta sredstva, koja su trebala zatvoriti jaz između arapske i jevrejske zajednice”, kazao je Abbas Reutersu.

Arapski građani, od kojih su većina potomci Palestinaca koji su ostali u novoj izraelskoj državi nakon rata 1948. oko njenog stvaranja čine gotovo petinu izraelskog stanovništva.

Socijalne i ekonomske razlike

Netanyahuov ured nije odgovorio na zahtjev za komentar, dok je opozicioni lider i bivši premijer Yair Lapid također optužio Smotricha za rasizam.

Izraelska arapska manjina decenijama se suočava sa socijalnim i ekonomskim razlikama u poređenju s jevrejskim građanima, uključujući visoke stope siromaštva, prenaseljene gradove bez infrastrukture i slabo finansirane škole.

Dodatna sredstva, određena 2022. za 67 arapskih vijeća, predstavljaju priznanje države za višegodišnje nedovoljne dodjele resursa arapskim lokalitetima, saopćio je Ameer Bisharat, čelnik Nacionalnog komiteta arapskih lokalnih vijeća u Izraelu.

Vijeća neće moći pružiti osnovne usluge

Zamrzavanje bi moglo značiti da vijeća ne mogu pružiti osnovne usluge kao što su odvoz smeća ili ponovno otvaranje škola nakon ljetnog raspusta, rekao je Bisharat.

Smotrich je rekao da će odvojeno 200 miliona šekela za poticanje akademskih studija među Palestincima iz istočnog Jerusalema također biti zamrznuto dok se ne iskorijeni ono što je opisao kao “ekstremističku islamsku aktivnost” u kampusu.

Vlada je u maju produžila petogodišnji plan od 2,1 milijardu šekela (560 miliona dolara) za 2018. koji je trebao poboljšati obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i infrastrukturu u istočnom Jerusalemu, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. i anektirao u potezu koji nije međunarodno priznat, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada