Francuska ministrica: AfD predstavlja prijetnju za EU

Umjesto da okrene leđa Ukrajini i svojim glasovima u Evropskom parlamentu ponudi alternativna rješenja, AfD vodi politiku iscrpljivanja u Evropi, kaže francuska ministrica Laurence Boone.

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) proglasila je Evropsku uniju 'propalim projektom' u njenom sadašnjem obliku (Reuters)

Laurence Boone, francuska ministrica za pitanja Evropske unije, izjavila je da uspon krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) predstavlja prijetnju stabilnosti Evrope.

“Umjesto da okrene leđa Ukrajini i svojim glasovima u Evropskom parlamentu ponudi alternativna rješenja, AfD vodi politiku iscrpljivanja u Evropi”, rekla je Boone gostujući na francuskoj televiziji LCI, prenosi Anadolija.

Komentirajući kako je “opće poznato da AfD ima proruski stav”, Boone je poručila da je ova situacija zabrinjavajuća, te dodala: “Uspon ove stranke prijetnja je stabilnosti Evrope.”

Boone je dodala da su krajnje desničarske stranke na kontinentu otvorene u namjeri da unište Evropsku uniju izlaskom iz bloka uz obrazloženje da to nije ono što žele.

‘Propali projekt’

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) proglasila je ranije Evropsku uniju “propalim projektom” u njenom sadašnjem obliku, prenijela je Anadolija.

Euroskeptična politička stranka usvojila je svoj program za izbore za Evropski parlament u junu sljedeće godine, u kojem navodi da je EU “potpuno zakazala” u svim važnim oblastima, uključujući migracijsku i klimatsku politiku te je odbacila euro kao valutu.

Stranka je, međutim, odustala od zahtjeva za izlazak Njemačke iz EU-a. Umjesto toga, AfD poziva da se EU ponovo osnuje kao “federacija evropskih nacija”, prenosi agencija DPA.

Prema izbornom programu, glavni zadaci nove federacije trebalo bi da budu zaštita vanjskih granica od migracija, strateška autonomija u sigurnosnoj politici i očuvanje “različitih identiteta” u Evropi.

Nedavne ankete pokazuju da se podrška AfD-a popela na 19 do 22 posto, što ovu stranku čini drugom najjačom u Njemačkoj.

Izvor: Agencije