Blinken: Diplomatija najbolji način da se riješi situacija u Nigeru

Privremenu vladu, koja sebe naziva Nacionalnim vijećem za zaštitu Nigera, predvodit će ekonomist Alija Mahamane Lamine Zeine.

Vojna hunta imenovala je sinoć prijelaznog premijera Nigera prema dekretu pročitanom na nacionalnoj televiziji (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je diplomatija najbolji način da se riješi situacija u Nigeru, nastala poslije vojnog državnog udara, javlja Tanjug.

Blinken je, u intervjuu za RFI, rekao da je SAD podržao inicijativu lidera Zapadne Afrike da se održi samit u četvrtak, na kojem će se razgovarati o situaciji u Nigeru.

Blinken je odbio da komentariše moguće povlačenje američkih vojnika iz Nigera, prenio je Reuters.

Vođe vojne hunte u Nigeru odbile su da dozvole zamjenici američkog državnog sekretara Victoriji Nuland da se sastane sa svrgnutim predsjednikom te zemlje Mohamedom Bazoumom i odbili su njene pozive da se obnovi demokratija nakon prošlomjesečnog puča.

Nuland je razgovore u prijestolnici Nigera, Nijameyu, sa vođama vojne hunte u ponedeljak opisala kao “iskrene i teške” pošto su pobunjeni komandanti ponovo odbili da popuste međunarodnom pritisku da se povuku.

Hunta imenovala prelaznog premijera

Vojna hunta imenovala je sinoć prelaznog premijera Nigera prema dekretu pročitanom na nacionalnoj televiziji, više od sedmicu nakon vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik te afričke zemlje Mohamed Bazoum, javlja Anadolija.

Privremenu vladu, koja sebe naziva Nacionalnim vijećem za zaštitu Nigera, predvodit će ekonomist Alija Mahamane Lamine Zeine.

Njega je za privremenog premijera imenovao general Abdourahmane Tchiani, bivši komandant nigerske predsjedničke garde, koji se ranije proglasio šefom prelazne vlade.

Zeine je bio ministar finansija Nigera u mandatu premijera Mamadoua Tandje, koji je vodio zemlju od 1999. do 2010. godine, nakon njenog povratka pod civilnu vlast.

Zeine trenutno radi kao državni sekretar Afričke razvojne banke za Čad.

Moguća vojna akcija protiv Nigera

Zvaničnici odbrane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država Ecowas-a dogovorili su se o mogućem planu vojne akcije protiv Nigera, ukoliko Bazoum ne bude pušten i vraćen na vlast do roka koji je istekao u nedjelju.

Portparol Ecowas-a Emos Lungu rekao je u ponedjeljak da će blok održati vanredni samit na kojem će se razgovarati o Nigeru u četvrtak u sjedištu organizacije u Abudži.

Bazoum je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne “obnavljanju ustavnog poretka”.

On je demokratski izabran prije dvije godine i na Zapadu ga vide kao ključnog saveznika u borbi protiv ekstremista u regionu.

Izvor: Agencije