Trozubac umjesto srpa i čekića na spomeniku Majka Ukrajina

Ovaj potez je dio šire akcije povratka ukrajinskog kulturalnog identiteta koji je prekriven komunističkom prošlošću, a sve se dešava tokom aktuelne ruske invazije.

Radnici slave postavljanje 'trizuba' na štit kolosalnog spomenika (Reuters)

Ogromna statua Majke Ukrajine u Kijevu, jedan od najpoznatijih prizora ove države, ‘izgubila’ je svoj simbol srpa i čekića u nedjelju, piše agencija AP. Zvaničnici su zamijenili ovaj grb iz vremena Sovjetskog saveza sa ukrajinskim trozupcem.

Ovaj potez je dio šire akcije povratka ukrajinskog kulturalnog identiteta koji je prekriven komunističkom prošlošću, a sve se dešava tokom aktuelne ruske invazije.

Rokovi probijeni zbog napada

Podignut 1981. godine kao dio većeg kompleksa gdje se nalazi i nacionalni muzej posvećen Drugom svjetskom ratu, 61-metarski spomenik Majka Ukrajina nalazi se na desnoj obali rijeke Dnjepra u Kijevu, okrenuti istočno ka Moskvi.

Napravljena u obliku hrabre ratnice, statua uzdiže mač i štit.

Ogromni, 61-metarski spomenik nalazi se na desnoj obali rijeke Dnjepra, okrenut ka istoku i Moskvi (Reuters)

No, danas, umjesto amblema srpa i čekića, štit krasi ukrajnski ‘trizub’, trozubac koji je usvojen kao grb nezavisne Ukrajine 19. februara 1992. godine.

Radnici su na uklanjanju starog grba počeli raditi krajem jula, no rokovi su produženi zbog lošeg vremena i ruskih zračnih udara. Završena skulptura će biti zvanično otkrivena 24. augusta, na Dan nezavisnosti Ukrajine.

Promjene su zadesile i ime statue koja se prije nazivala Spomenik domovini, u vrijeme kada je Ukrajina bila dio SSSR-a.

Imperijalizam, Holodomor…

Sve ovo je samo jedan dio dugog nastojanja Ukrajine da izbriše ostatke sovjetskog i ruskog utjecaja iz javnih prostora – često se to radi uklanjanjem spomenika i promjenama imena ulica kako bi se odala počast ukrajinskim umjetnicima, pjesnicima ili vojnicima umjesto ličnostima iz ruske kulture.

Većina sovjetskih i simbola Komunističke partije su bili zabranjeni zakonom u Ukrajini 2015. ali to se nije odnosilo na spomenike iz Drugog svjetskog rata, poput statue Majka Ukrajina.

Blizu 85 posto Ukrajinaca podržava uklanjanje srpa i čekića, pokazali su podaci državnog Ministarstva kulture objavljeni prošle godine.

Za mnoge u Ukrajini, sovjetska prošlost je sinonim sa ruskim imperijalizmom, gušenjem ukrajinskog jezika i sa Holodomorom, vještački napravljenom gladi za vrijeme Staljina kada su milioni Ukrajinaca umrli od gladi. Holodomor su Evropski parlament, SAD i brojne svjetske države priznali kao genocid nad Ukrajincima.

Izvor: Agencije