Švedske vlasti optužile Rusiju da širi lažne tvrdnje o spaljivanju Kur'ana

U nekim medijskim pričama spaljivanje Kur'ana korišteno je kao potvrda da je liberalni zapadni svijet otišao predaleko.

Irački državljanin koji živi u Švedskoj Salwan Momika zgazio je svetu knjigu i zapalio nekoliko stranica iz nje (EPA)

Švedske vlasti optužile su Rusiju da putem kampanja dezinformacija napisanih na arapskom jeziku pokušava da utiče na to kako se na spaljivanje Kur'ana gleda širom svijeta, s ciljem da ugrozi prijem Švedske u NATO, prenosi Tanjug.

Švedska agencija za psihološku odbranu, u sastavu Ministarstva odbrane, saopštila je da su ruski državni mediji RT i Sputnjik objavili seriju članaka na arapskom jeziku, lažno tvrdeći da švedska vlada podržava spaljivanje Kur'ana, prenosi The Guardian.

Kako se navodi, od kraja juna, vlasti su zabilježile oko milion sličnih tekstova na arapskom i drugim jezicima.

Glasnogovornik agencije za psihološku odbranu Mikael Ostlund rekao je da su dezinformacije na internetu eksponencijalno porasle od kada su dvojica Iračana spalila Kur'an ispred džamije u Štokholmu na muslimanski praznik Kurban-bajram u junu.

Među onima koji šire lažne narative, kako je rekao, bile su države i islamistički ekstremisti.

“Oni ponavljaju priče da Švedska podržava spaljivanje Kur'ana i da je islamofobična zemlja i neprijatelj islama”, rekao je on i dodao da to otežava ulazak zemlje u NATO.

Širenje dezinformacija

Prema njegovim riječima, činjenica da su takve stavove prenosili državni mediji ukazuju na to da “ova strategija dolazi sa vrha i da je odobrio Kremlj”.

“Kako se obrazac dezinformacija vremenom razrađuje, ljudima postaje lakše da povjeruju da su lažne priče istinite”, dodao je.

Valentina Šapovalova, doktorantica na Univerzitetu u Kopenhagenu koja proučava rusku propagandu i dezinformacije, rekla je da je spaljivanje Kur'ana u Švedskoj bilo „teško izbjeći“ u ruskim medijima, u kojima se o ovoj temi izvještavalo skoro svakodnevno.

„Rusija definitivno pokušava da iskoristi spaljivanje Kur'ana u svom propagandnom narativu, koji je izgrađen oko ideje da su, generalno, zapad i zapadne vrijednosti korumpirani i da je zapad u procesu propadanja“, rekla je ona.

Kako je navela, u nekim medijskim pričama spaljivanje Kur'ana korišteno je kao potvrda da je liberalni zapadni svijet otišao predaleko.

Dvojica Iračana, Salwan Momika i Salwan Najem, koji su učestvovali u paljenju Kur'ana, dobili su dozvolu da spale Kur'an ispred parlamenta, što je izazvalo bijes i dodatno intenziviralo diplomatsku krizu između Švedske i muslimanskih zemalja širom svijeta.

Švedska vlada je pod sve većim globalnim pritiskom da spriječi dalje proteste, ali je do sada isključila mogućnost da promijeni sistemske zakone o slobodi izražavanja u zemlji.

Izvor: Agencije