Snažna oluja pogodila Švedsku i Norvešku, potopila domove i ceste

Norveški meteorolozi očekuju i pogoršanje stanja u te predviđaju da bi ‘Hans’ mogao postati najjača oluja u zemlji u posljednjih 25 godina.

Neke ceste su se našle pod vodom (EPA)

Oluja Hans donijela je oluje i obilne kiše u Švedsku i Norvešku, neke ceste su se našle pod vodom, a došlo je i do prekida u željezničkom i trajektnom saobraćaju.

Dva vagona putničkog voza iskliznula su iz šina u Švedskoj, ali niko nije povrijeđen tom prilikom, saopćila je policija. Do nesreće je došlo jer su nasip ugrozile jake kiše i klizište, dodala je policija, prenosi AP.

U Švedskoj je u nedjelju zabilježeno više od 25.000 munja. Došlo je do kratkog prekida u opskrbi strujom u Malmou bez koje je ostalo više od 5.000 ljudi, objavila je televizija SVT.

Poplavljene kuće i podrumi prijavljeni su u okrugu Vasternorrland na sjeveru zemlje, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Upozorenja u Norveškoj

Norveški meteorolozi očekuju i pogoršanje stanja u zemlji te predviđaju da bi Hans mogao postati najjača oluja u zemlji u posljednjih 25 godina.

Norveški meteorološki institut, koji je oluju nazvao Hans, objavio je snažna upozorenja za veće dijelove južne Norveške koja će biti na snazi do utorka navečer.

Neke su općine upozorene i na moguća klizišta.

Vlasti su savjetovale ljudima da rade od kuće.

Očekujući jake vjetrove, zabavni park Kongeparken blizu Stavangera već je objavio da će ostati zatvoren u utorak.

Vremenske neprilike u Latviji i Danskoj

U Latviji je, prema navodima meteorologa, pao grad veličine loptice za golf u selu Apgulde, jugozapadno od Rige.

Prema navodima državne televizije, udari vjetra od 108 kilometara na sat doveli do rušenja drveća.

I u Danskoj su nepovoljne vremenske prilike, saopćila je policija u jugoistočnom dijelu zemlje na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Vatrogasna služba Copenhagena pozvala je ljude da izbjegavaju odlazak u parkove i šume.

Izvor: Agencije