Osuđen i posljednji policajac koji je učestvovao u ubistvu Georgea Floyda

Nadao sam se da ćete pokazati malo više kajanja, žaljenja, priznanja odgovornosti, rekao je Peter Cahill, sudija okruga Hennepin, pri izricanju presude.

Thao je zadržavao malu gomilu prolaznika dok su Chauvin i druga dva policajca svladavala Floyda, za kojeg je policija sumnjala da je u obližnjoj trgovini iskoristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara (Reuters)

Bivši policajac iz Minneapolisa Tou Thao osuđen je na četiri godine i devet mjeseci zatvora zbog pomaganja i poticanja na ubistvo Georgea Floyda, Afroamerikanca kojem je drugi policajac prilikom hapšenja klečao na vratu 2020.

“Nadao sam se da ćete pokazati malo više kajanja, žaljenja, priznanja odgovornosti”, rekao je Peter Cahill, sudija okruga Hennepin, pri izricanju presude, prenosi Hina.

Kazna se dodaje na tri i pol godine koje je Thao prethodno dobio na temelju savezne optužbe za kršenje Floydovih građanskih prava.

Thao, devetogodišnji veteran policijskih snaga, četvrti je i posljednji policajac optužen za ubistvo.

Derek Chauvin, bijeli policajac koji je snimljen kako kleči na vratu Georgea Floyda više od devet minuta 25. maja 2020. godine, proglašen je krivim za ubistvo godinu kasnije.

Thao je zadržavao malu gomilu prolaznika dok su Chauvin i druga dva policajca svladavala Floyda, za kojeg je policija sumnjala da je u obližnjoj trgovini iskoristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara.

Val protesta

Ubistvo je pokrenulo val protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u i širom svijeta.

Druga dva policajca, Thomas Lane i J. Alexander Kueng, su držali Floydova koljena i stražnjicu dok mu je Chauvin klečao na vratu. Lane i Keung prošle godine su se izjasnili krivima na državnom sudu za pomaganje i poticanje ubistva drugog stepena. Lane je osuđen na tri i pol, a Kueng na tri godine zatvora.

Na saveznom suđenju prošle godine, Kueng i Lane su proglašeni krivima za kršenje Floydovih građanskih prava. Lane je dobio dvije i pol, a Kueng tri godine u saveznom zatvoru, što će se dodati prethodnim kaznama.

Chauvin je osuđen na 22,5 godine državnog zatvora za nenamjerno ubistvo drugog stepena. Prošle godine je za kršenje Floydovih građanskih prava osuđen na 21 godinu zatvora koja će se pridodati kazni za ubistvo.

Izvor: Agencije