Niger zatvorio zračni prostor uslijed prijetnji susjednih država

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) saopćila kako će upotrijebiti silu ako vojna hunta ne vrati na funkciju demokratski izabranog predsjednika države.

Zatvorene su granice i obustavljene komercijalne i finansijske transakcije između zemalja zajednice i Nigera (Reuters)

Lideri vojne hunte koji su svrgli predsjednika u Nigeru zatvorili su danas zračni prostor države do daljeg jer su susjedne države zaprijetile vojnom intervencijom ako ne predaju vlast, prenosi Beta pozivajući se na BBC.

Web stranica za praćenje letova Flightradar24 pokazuje da trenutno nema aviona na nebu Nigera, objavila je britanska televizijska mreža.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) uvela je Nigeru sankcije zbog puča i saopćila kako će upotrijebiti silu ako vojna hunta ne vrati na funkciju demokratski izabranog predsjednika države.

Blok je vojnoj hunti naložio da oslobodi predsjednika Mohameda Bazouma do danas, međutim pučisti su se izjasnili da je vojska Nigera spremna braniti državu.

Plan za vojnu intervenciju

Tanjug prenosi, pozivajući se na bliskoistočne medije, kako je vojna hunta u Nigeru saopćila da “strana država” sprema invaziju na njenu teritoriju, bez preciziranja o kojoj državi je riječ.

Istovremeno, zapadni mediji su pisali da je plan za moguću vojnu intervenciju u Nigeru već razvijen.

ECOWAS je prethodno saopćio da će obustaviti finansijsku pomoć Nigeru, uvesti zabranu putovanja i zamrznuti imovinu učesnika puča, njihovih porodica i svakog ko pristane da „učestvuje u institucijama” koje je postavila pobunjenička vojska.

Također, zatvorene su granice i obustavljene komercijalne i finansijske transakcije između zemalja zajednice i Nigera.

Izvor: Agencije