Hiljade američkih vojnika stiglo do Crvenog mora nakon napetosti sa Iranom

Raspoređivanje pridonosi rastućem američkom vojnom nagomilavanju na napetim plovnim putevima u Zaljevu koji su ključni za globalnu trgovinu naftom.

Američki mornari i marinci stigli su ratnim brodovima USS Bataan i USS Carter Hall, pružajući 'veću fleksibilnost i pomorsku sposobnost' Petoj floti (AP)

Više od 3.000 američkih vojnih lica stiglo je na dva ratna broda, u sklopu pojačanog odgovora Washingtona nakon što je Iran zaplijenio tankere u Crvenom moru, objavila je američka mornarica.

Raspoređivanje pridonosi rastućem američkom vojnom nagomilavanju na napetim plovnim putevima u Zaljevu koji su ključni za globalnu trgovinu naftom, što je navelo Teheran da optuži SAD za raspirivanje regionalne nestabilnosti, navodi AFP.

Američka vojska kaže da je Iran ili zaplijenio ili pokušao preuzeti kontrolu nad gotovo 20 brodova pod međunarodnom zastavom u regiji u posljednje dvije godine, prenosi Fena.

Dolazak vojske

Američki mornari i marinci stigli su na Crveno more u nedjelju nakon što su prošli kroz Suecki kanal u unaprijed najavljenom rasporedu, objavila je Peta flota američke mornarice.

Stigli su ratnim brodovima USS Bataan i USS Carter Hall, pružajući “veću fleksibilnost i pomorsku sposobnost” Petoj floti, dodaje se u saopćenju zapovjedništva sa sjedištem u Bahreinu.

Raspoređivanje doprinosi naporima da se “odvrate destabilizirajuće aktivnosti i deeskaliraju regionalne napetosti uzrokovane uznemiravanjem i zapljenom trgovačkih brodova od strane Irana”, rekao je Tim Hawkins, glasnogovornik Pete flote, za AFP.

Izvor: Agencije