Hiljade vjernika u portugalskom svetištu Fatima dočekalo papu Franju

Papa Franjo je jutro proveo u Fatimi, moleći se s bolesnicima, zatvorenicima i hodočasnicima.

Papa Franjo je jutro proveo u Fatimi gdje je pozdravio hiljade prisutnih (Anadolija)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo posjetio je u subotu portugalski grad Fatimu gdje ga je na poznatom svetištu dočekalo hiljade vjernika, prenosi Anadolija.

Papa Franjo je jutro proveo u Fatimi, moleći se s bolesnicima, zatvorenicima i hodočasnicima koji su počeli puniti centralnu šetnicu svetišta mnogo prije izlaska sunca.

Papa je u Lisabon stigao u srijedu povodom Svjetskog dana mladih, velikog okupljanja vjernika koje se svake dvije-tri godine odvija u drugom gradu.

Vraća se u portugalsku prijestolnicu na subotnje noćno bdijenje, a zatim će predvoditi završnu misu u nedjelju, kada će biti objavljeno mjesto sljedećeg izdanja festivala.

Sveto mjesto

Papa Franjo je 2017. godine proglasio dvoje pastirske djece svetima u portugalskom svetištu Fatimi gdje im se, po katoličkom vjerovanju, prije više od 100 godina ukazala Djevica Marija.

Fatimska priča datira iz 1917. godine, kada su brat i sestra Francisco i Jacinta Marto i njihova rodica Lucia rekli da im se Djevica Marija ukazala šest puta i povjerila im tri tajne – nagovještavajući im apokaliptične vizije pakla, svjetski rat, kao i uspon i pad komunizma.

Djeca su bila stara između sedam i deset godina.

Francisco i Jacinta preminuli su od španske gripe u dobi od deset i devet godina, a Lucia dos Santos umrla je 2005. u 97. godini.

Izvor: Agencije