Najmanje 18 mrtvih u autobuskoj nesreći u Meksiku

Najmanje 18 osoba poginulo je, a 23 su povrijeđene u nesreći autobusa na zapadu Meksika, koji je prevozio Meksikance i migrante prema sjeveru te zemlje, saopćile su vlasti.

Prema izvještaju, vozač autobusa prešao je dopuštenu brzinu te izgubio kontrolu nad vozilom koje je palo u ponor dubok 40 metara uz cestu blizu Tepica, (Reuters)

Najmanje 18 osoba poginulo je, a 23 su povrijeđene u autobuskoj nesreći na zapadu Meksika. Autobus je prevozio Meksikance i migrante prema sjeveru te zemlje, saopćile su vlasti.

“Ukupan broj mrtvih u nesreći je 18, od kojih su tri maloljetnih i 15 odraslih osoba”, saopćila je policija u državi Nayarit dodajući da se nesreća dogodila u noći oko tri sata kada je u ponor pao autobus koji je vozio iz Mexico Cityja u Tijuanu na granici s SAD-om, prenosi Hina.

“Većina putnika bili su stranci iz zemalja poput Indije, Dominikanske Republike i s afričkoga kontinenta”, navode vlasti napominjući da su neki putovali u Tijuanu kako bi pokušali prijeći u SAD.

Migrantska ruta

Prema izvještaju, vozač autobusa prešao je dopuštenu brzinu te izgubio kontrolu nad vozilom koje je palo u ponor dubok 40 metara uz cestu blizu Tepica, glavnoga grada države.

Kroz Meksiko prolaze hiljade migranata na putu prema sjevernoj granici te države kako bi zatražili azil u SAD-u ili pokušali ući bez vize.

Brojni migranti putuju ilegalno, skriveni u kamionima u neljudskim uvjetima.

U decembru 2021. 50 migranata poginulo je u nesreći kamiona u Chiapasu na jugu Meksika. Većina njih bila je iz Centralne Amerike (Guatemale, Hondurasa i Salvadora).

Izvor: Agencije