Varhelyi: EU će u oktobru predstaviti suštinske prijedloge o proširenju

Izvršno tijelo EU-a ‘spremno dati svaki prijedlog’ za unapređenje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana, poručio Oliver Varhelyi.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Savjeta EU postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sljedeću godinu koji će iznositi 189,4 milijarde eura
Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelyi izjavio je da će Evropska komisija u oktobru predstaviti “suštinske” prijedloge o proširenju (EPA)

Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelyi izjavio je da će Evropska komisija u oktobru predstaviti “suštinske” prijedloge o proširenju, prenosi Anadolija.

On je uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Toledu, u Španiji, potvrdio da je izvršno tijelo EU-a “spremno dati svaki prijedlog” za unapređenje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Varhelyi je također pozdravio poruku predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela o spremnosti članica EU da se “konačno angažuju i naprave veliki iskorak kako bi došlo do proširenja”.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Michel u ponedjeljak sugerisao da zemlje kandidati Zapadnog Balkana i EU trebaju biti spremne za proširenje do 2030. godine.

Suštinski prijedlozi uoči samita lidera EU-a

Pojasnio da će Evropska komisija u oktobru dati “suštinske predloge” uoči samita lidera EU 26. i 27. oktobra.

Paket će uključivati takozvani “plan rasta” koji će “ubrzati ne samo institucionalnu već i stvarnu integraciju ljudi i ekonomija u Evropsku uniju”.

Kao što je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen već kazala u maju, EU nastoji povećati ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana kako bi ublažila ekonomski utjecaj ruskog rata na Ukrajinu.

Plan ima za cilj povećanje pretpristupnih fondova EU-a i omogućavanje pristupa jedinstvenom digitalnom tržištu bloka u oblastima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost.​​​​​​

Izvor: Agencije