Ukrajinske trupe napreduju prema pozadinskoj odbrani Rusije

Snage koje su se kretale prema okupiranom Melitopolju potvrdile su da su ponovo zauzele Robotine, važno rusko uporište u zapadnom Zaporožju, u koje su ušle 20. augusta.

Ukrajinski vojnici u blizini sela Robotine u regiji Zaporožje (Reuters)

Ukrajinske snage napredovale su na južnoj i istočnoj fronti tokom 79. sedmice rata zemlje s Rusijom, dosegnuvši prostor za koji stručnjaci vjeruju da je pozadina prve ruske odbrambene linije.

Također su se suočili s ruskim napredovanjem na sjeveroistoku koje je stvorilo dilemu o tome gdje rasporediti raspoložive trupe.

Ukrajinske snage koje su se kretale prema okupiranom Melitopolju potvrdile su da su ponovno zauzele Robotine, važno rusko uporište u zapadnom Zaporožju, u koje su ušle 20. augusta.

Glasnogovornik južnih snaga Oleksandr Štupun rekao je 28. augusta da su snage zauzete razminiranjem područja, osiguravanjem svojih položaja i osvajanjem još teritorija jugoistočno od naselja. Geolocirane snimke smjestile su ih pet kilometara jugoistočno od Robotinea.

Već napreduju prema Novoprokopivki

Robotine je važan jer se nalazi na T0408, autocesti koja se koristi za snabdijevanje ruskog garnizona u Tokmaku, ključnom gradu 20 kilometara južnije. Štupun vjeruje da će ruske snage pokušati ponovno zauzeti Robotine, bojeći se brzog ukrajinskog napredovanja prema Tokmaku.

Geolocirane snimke od 27. augusta pokazuju elemente ruske 76. gardijske desantno-jurišne (VDV) divizije kako pojačavaju položaje u tom području.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar rekla je 28. augusta da ukrajinske snage već napreduju prema Novoprokopivki, sljedećem naselju na T0408, četiri kolimetra južno od Robotinea.

Više je zabrinjavajuće za neke ruske vojne izvještače bilo napredovanje Ukrajine prema Verboveu, osam kilometara istočno od Robotinea. Jedan ruski vojni izvještač nazvao je tamošnju situaciju “vrlo opasnom”.

Drugi ruski izvještač rekao je da ukrajinske snage ovdje napadaju prema ruskim stražnjim odbrambenim linijama, sugerirajući da su možda skoro probile prvi pojas ruske odbrane.

“Niz odbrambenih položaja kroz koje ukrajinske snage trenutno napreduju sastojao se od gustih slojeva minskih polja i utvrda za čije su držanje ruske snage uložile značajnu ljudsku snagu, materijal i napore”, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW), think-tank sa sjedištem u Washingtonu.

‘Probijena najčvršća ruska odbrana’

Predsjednik američkog Zajedničkog generalštaba Mark Milley rekao je da je Ukrajina spremna napredovati kroz niz protutenkovskih kanala, betonskih protutenkovskih piramida poznatih kao zmajevi zubi, protutenkovskih prepreka i dodatnih minskih polja.

“Postoji složena matrica odbrambenih priprema za koju se Ukrajinci sada bore kako bi je prešli”, rekao je za jordansku Almamlaka TV.

Ali, rekao je ISW, opseg tih minskih polja je nejasan i mogao bi biti rjeđi od minskih polja koja je Ukrajina već prešla “kako bi ruskim snagama koje djeluju sjeverno od ovih položaja dala mogućnost povlačenja”.

Ukrajinski komandant koji je poveo trupe u Robotine rekao je novinskoj agenciji Reuters da je protuofanziva probila najčvršću rusku odbranu i da će se sada kretati brže.

“Prošli smo glavne ceste koje su bile minirane. Dolazimo do onih linija gdje možemo ići naprijed. Siguran sam da ćemo odavde ići brže”, rekao je komandant poznak pod kodnim imenom “Skala”.

Milley se složio, rekavši da su ukrajinske snage “prešle glavnu prvu liniju odbrane”.

ISW je upozorio da “postoji dodatni niz pripremljenih ruskih odbrambenih položaja južnije od trenutnog ukrajinskog napredovanja”.

Nova ruska ofanziva na sjeveroistoku

Štupun je 27. augusta rekao da je odvojeni protuofanzivni predvodnik koji je išao prema okupiranom Berdjansku također imao neodređene uspjehe u blizini Staromajorska, koji su ukrajinski vojnici ponovno zauzeli 27. jula.

Komandant ruskog bataljona “Vostok” Aleksandar Hodakovski rekao je da povremeno ima manjak ljudstva u tom području.

“Kad nema dovoljno resursa, rastegnuti smo u dugom luku i imamo poteškoća s prenosom rezervi u velikom krugu”, napisao je na Telegramu.

Ukrajinske snage su također napredovale na istoku. Maliar je rekla da su ukrajinske snage potisnule ruske snage iz Kliščivka dok su stajale uz okupirani grad Bahmut na jugu.

Ukrajinske snage ovdje su oslobodile ukupno 44 kvadratna kilometra više nego sedmicu dana ranije, rekla je ona.

Rusija je odgovorila na ova ukrajinska napredovanja na jugu i istoku pokretanjem nove ofanzive na sjeveroistoku, prema gradu Kupiansk.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov priznao je da se čini da ruske snage “tu postižu određeni napredak”, ali da Ukrajina neće biti zaslijepljena da odvrati snage od svoje protuofanzive.

‘Rastrzani između odbrane i protunapada’

“Logičan je potez neprijatelja da nam odvrati pažnju napadom tamo, tako da povučemo jedinice s juga i istoka. Ali general Sirskij, koji komanduje trupama Horticija, istovremeno drži odbranu na toj fronti i protunapada u smjeru Bahmuta”, rekao je Reznikov na konferenciji za medije, prenosi RBK-Ukrajina.

Reznikov je također rekao da je ruski potez riskantan, jer ako ukrajinske snage napreduju u Bahmutu, “tamo će biti zarobljene”.

Međutim, Hodakovski je rekao da su ukrajinske snage bile rastrzane između odbrane i protunapada, te da im je nedostajala masa da izvedu svoje uspješne napade, što pomaže objasniti njihov spor napredak.

“Čak i ako je moguće postići taktički uspjeh na mjestima, ne postoji način da se to razvije, a neprijatelj se povlači unazad, bojeći se okruženja”, napisao je.

I Rusija i Ukrajina nastavile su međusobno gađati oružje i logistiku koristeći dronove i projektile.

Roj ukrajinskih bespilotnih letjelica gađao je rusku 126. gardijsku brigadu obalne odbrane (Crnomorska flota) u blizini Perevalne, na Krimu, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov.

Rusko Mnistarstvo odbrane saopćilo je da je oborilo sve 42 bespilotne letjelice, ali ukrajinski stanovnici diljem okupiranog Krima rekli su da su čuli mnoge eksplozije, posebno u Prevalnom.

‘Demonstracija rastuće sofisticiranosti’

Ukrajina je i prije koristila bespilotne letjelice za gađanje ruske pozadine, ali roj od 42 mogao bi biti njezin najveći pokušaj do sada.

Ukrajina također može uspješno gađati i ruske aerodrome na ruskom tlu.

RBK-Ukrajina je rekla da je ukrajinska vojna protuobavještajna služba SBU koristila bespilotne letjelice za napad na aerodrom u blizini grada Kurska u noći 27. augusta, oštetivši četiri ruska borbena aviona Su-30, jedan borbeni avion MiG-29 i radare za raketni sistem S-300 i dva raketna sistema Pancir.

Penzionisani general major australske vojske Mick Ryan nazvao je napade “demonstracijom rastuće sofisticiranosti i sposobnosti ukrajinskog provođenja udarnih operacija” i rekao da “Ukrajinci ne samo da provode napade na sve veći popis ciljeva, već to čine i na veće udaljenosti”.

Izvor: Al Jazeera