Udio fosilnih goriva u miksu električne energije u EU najniži otkada se bilježi

Samo 33 posto energije u EU u prvoj polovini ove godine je proizvedeno u elektranama koje proizvode električnu energiju sagorijevajući fosilna goriva.

U maju je proizvedena električna energija iz uglja činila manje od 10 posto ukupne proizvedene električne energije u EU prvi put u historiji (AFP)

Samo 33 posto energije u EU u prvoj polovini ove godine je proizvedeno u elektranama koje proizvode električnu energiju sagorijevajući fosilna goriva, što je za 38 posto manje nego u istom periodu prethodne godine, prenosi Tanjug.

Udio fosilnih goriva u miksu električne energije u EU najniži je otkada se vodi evidencija.

U maju je proizvedena električna energija iz uglja činila manje od 10 posto ukupne proizvedene električne energije u EU prvi put u historiji, piše Reuters.

Potražnja za električnom energijom u EU u periodu januar-juni bila je 4,6 posto manja u odnosu na isti period 2022. godine, prenosi “Energija Balkana”.

Pad proizvodnje električne energije iz gasnih postrojenja nije mnogo opao, pošto su zemlje EU zamijenile ruski gas odgovarajućom alternativom.

Pad upotrebe fosilnih goriva

Fosilna goriva su u prvih šest mjeseci imala najmanji udio u proizvedenoj električnoj energiji na teritoriji zemalja koje pripadaju EU, a glavni razlog ove situaciju je bila niža potražnja za električnom energijom, što znači da bi povećanje kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora ipak moglo zadovoljiti veći dio potražnje za električnom energijom, rekli su iz neprofitabilne ekološke organizacije Ember.

Blagi vremenski uvjeti, politika smanjenja potrošnje električne energije i visoke cijene gasa i struje nakon što je Rusija prošle godine smanjila isporuke gasa Evropi, podstakli su industriju i potrošače da smanje potrošnju električne energije.

U 27 zemalja članica EU, proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva opala je za 17 posto u prvoj polovini godine, u poređenju sa prvom polovinom 2022, rekli su iz organizacije Ember.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora se povećava iz mjeseca u mjesec kako zemlje nastavljaju da instaliraju vjetroelektrane i solarne panele.

Solarne elektrane povremeno isključivane

Međutim, dok su vjetar i solarna energija proizveli 23 TWh više energije u periodu januar-juni 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, stručnjaci iz oblasti energetike su rekli da je hitno potrebna akcija za integraciju više obnovljivih izvora energije u globalne električne mreže.

U Španiji i Poljskoj solarne elektrane su povremeno isključivane kako bi se izbjeglo preopterećenje električne mreže, ali i zbog toga što je jeftinije isključiti solarne elektrane nego isključiti elektrane na fosilna goriva.

“Postoje žarišta gdje se električna mreža preoptereti jer ne može da prihvati svu električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Ovaj problem bi mogla da riješe baterijska skladišta električne energije. Projekti za baterijsko skladištenje elekrične energije mogu se realizovati vrlo brzo”, rekao je analitičar ekološke organizacije Ember Chris Rosslowe.

Proizvodnja električne energije iz hidroelektrana u periodu januar-juni se oporavila u poređenju sa prošlogodišnjim niskim proizvodnjama koje su bile izazvane sušom, dok je proizvodnja iz nuklearnih elektrana niža iz godine u godinu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada