SAD uveo ograničenja na izvoz čipova Nvidia pojedinim zemljama Bliskog istoka

Vlada SAD-a uvela je ograničenja na izvoz pojedinih čipova kompanije Nvidia za rad sa vještačkom inteligencijom u neke zemlje na Bliskom istoku.

Kompanija je najveći dio prodaje u vrijednosti od 13,5 milijardi dolara u posljednjem fiskalnom kvartalu završenom 30. jula ostvarila iz SAD, Kine i Tajvana (Al Jazeera)

Vlada SAD-a uvela je ograničenja na izvoz pojedinih čipova kompanije Nvidia za rad sa vještačkom inteligencijom u neke zemlje na Bliskom istoku, saopšteno je iz te kompanije, javlja Tanjug.

”Tokom drugog kvartala fiskalne 2024. godine, Vlada SAD nas je obavijestila o dodatnim zahtjevima za licenciranje za podskup proizvoda A100 i H100 namjenjenih određenim kupcima i regionima, uključujući neke zemlje na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju kompanije, ali nije precizirano o kojim zemljama je riječ, prenosi Reuters.

Tražena obustava prodaaje u Kinu

Kompanija je najveći dio prodaje u vrijednosti od 13,5 milijardi dolara u posljednjem fiskalnom kvartalu završenom 30. jula ostvarila iz SAD, Kine i Tajvana, pri čemu oko 13,9 posto profita dolazi iz svih ostalih zemalja zajedno.

Prije oko godinu dana, iz Nvidije je saopšteno da su američki zvaničnici tražili da prestane sa izvozom tih računarskih čipova za rad sa vještačkom inteligencijom u Kinu, što je protumačeno kao potencijalno usporavanje sposobnosti kineskih firmi da obavljaju napredne poslove poput prepoznavanja slika.

Izvor: Agencije