Palestinac ustrijeljen nakon što je kamionom usmrtio izraelskog vojnika

Jedan izraelski vojnik je ubijen, a dvojica su povrijeđena u napadu palestinskog vozača kamiona na kontrolnom punktu između Izraela i okupirane Zapadne obale, nakon čega je ubijen.

Izraelski vojnici na mjestu gdje je, prema izraelskoj policiji, vozač kamiona udario u izraelske vojnike [Ammar Awad/Reuters]

Jedan izraelski vojnik je ubijen, a dvojica su povrijeđena u napadu palestinskog vozača kamiona na kontrolnom punktu između Izraela i okupirane Zapadne obale, saopćili su izraelska policija i medicinski zvaničnici.

Incident se dogodio na kontrolnom punktu Maccabim, vozač je napustio mjesto događaja, zaustavljen je na drugom kontrolnom punktu udaljenom oko šest kilometara, gdje je ubijen, piše izraelski dnevnik Haaretz.

Izraelska vojska je potvrdila smrt vozača kamiona.

Komandir izraelske policije opisao je vozača kao 41-godišnjeg Palestinca koji je imao dozvolu za rad u Izraelu.

Video koji kruži društvenim mrežama prikazuje bijeli kamion okružen zaštitarima na drugom kontrolnom punktu, nakon čega su odjeknuli pucnji.

Najsmrtonosnija godina

Kontrolni punkt na kojem je kamion udario vojnike nalazi se na glavnom autoputu koji vodi od centralnog Izraela preko okupirane Zapadne obale do Jerusalema i nalazi se pored izraelskog grada Modiina.

Kontrolni punkt je obično prepun putnika i zaštitara ili vojnika.

Izraelske sigurnosne i spasilačke snage na mjestu incidenta [Ammar Awad/Reuters]

Incident se dogodio dan nakon što je 15-godišnjeg palestinskog tinejdžera ubio policajac koji nije bio na dužnosti, nakon što je tinejdžer nožem ubo i ranio izraelskog doseljenika u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Tokom noći su četiri izraelska vojnika ranjena eksplozivnom napravom dok su patrolirali i pratili jevrejske naseljenike do Josipove grobnice u okupiranom gradu Nablusu na Zapadnoj obali, tački gdje su Palestinci često protestirali.

Izrael je intenzivirao noćne napade na okupiranoj Zapadnoj obali od početka prošle godine, a napadi izraelskih doseljenika na palestinske gradove i sela su se povećali.

Više od 200 Palestinaca ubijeno je od početka 2023. godine, za koju su Ujedinjeni narodi rekli da je najsmrtonosnija za Palestince od kada su počeli dokumentirati smrtne slučajeve 2006. godine.

Najmanje 30 Izraelaca je ubijeno u palestinskim napadima u istom periodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije