‘Le Figaro’: Kuda ide rat u Ukrajini?

Zbog neuspjeha ruske vojske da porazi ukrajinsku vojsku tokom njenog napada na Kijev 2022, te neuspjeha ukrajinskog kontranapada ove godine, prešli smo u fazu čekanja.

Ukrajinski vojnik izvodi artiljerijski napad na rovove ruskih snaga (AA)

Francuski list Le Figaro piše da su Ukrajinci prolili mnogo krvi za svoju slobodu i da nikada od nje neće odustati. Što se tiče ruskog režima, on je otišao predaleko da bi se povukao. Lideri s obje strane potrudili su se da prioritet ostane sačuvati živote svojih vojnika. Ukopali su svoje snage u rovove slično situaciji na Zapadnom frontu u zimu 1917-1918, kada je prevladavala privremena odbrambena strategija.

List navodi, u kolumni koju je napisao Renaud Girard, da se nije dogodilo najgore u ovom ratu, a to je upotreba atomskog oružja i mogućnost da izbije požar na cijelom evropskom kontinentu. Također, nije se dogodilo ni najbolje, a to je uspjeh međunarodnog posredovanja koje vodi do mirovnog sporazuma između zaraćene braće.

Sva posredovanja Turske, pape, Kine, Indonezije, Afričke unije i Saudijske Arabije su propala, jer su zahtjevi dvije zaraćene strane toliko različiti da Rusija želi sačuvati teritorije koje je zauzela i neutralni status svog susjeda, dok se Ukrajina želi da se vrati u granice iz 1991. godine uspostavljene nakon glasanja o nezavisnosti, ratnu odštete i krivično gonjenje Rusa odgovornih za zločine.

Zbog neuspjeha ruske vojske da porazi ukrajinsku vojsku tokom njenog napada na Kijev 2022, te neuspjeha ukrajinskog kontranapada ove godine da probije ruske odbrambene linije, prešli smo u fazu čekanja kako bismo saznali ko će se prije umoriti od rata, kao što se dogodilo Nijemcima 1918. kada njihova vojska više nije imala snage da se odupre napadu Francuza, čiji je moral porastao nakon što su Amerikanci ušli u rat na njihovu stranu.

Zamrznuti konflikt

U slučaju aktuelnog rata u Ukrajini, nije jasno ko bi se prvi mogao slomiti, kako autor kaže, jer su Ukrajinci osvojili divljenje svijeta zbog uspješnog pružanja otpora drugoj vojsci svijeta. Njihov moral je visok zbog zapadne obuke i naoružanja koje dobijaju u ogromnim količinama. Pored toga, čitav Zapad, čak i Francuska, stoji iza njih na diplomatskom nivou. Ne plaši ih ni to da će doći do pada američke podrške prije 2025. godine, čak i ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, a uopće nije sigurno da će odustati od te podrške.

Ako pogledamo zvaničnu Rusiju, ne vidimo da se ona namjerava predati, jer je reorganizirala svoju vojsku i izgradila “Maginot liniju” za odbrambene utvrde koja se čini čvrstom. Njena industrija oružja radi punom parom, znajući dobro da će uvijek imati koristi od ekonomske podrške koju pruža Kina.

Ubistvo Jevgenija Prigožina, vođe plaćeničke grupe Wagner, ukazuje na to da Kremlj više neće tolerirati nikakvo kritiziranje osnova njegovog rata protiv Ukrajine ili njegovog stila upravljanja.

Girard je zaključio da je u srednjoročnom periodu najizgledniji ishod zamrzavanje sukoba na korejski način, koliko god da to bilo loše za ukrajinski i ruski narod i Evropu, pogotovo što historija dokazuje da ratovi u kojima nema pobjednika ni gubitnika često ne dozvoljavaju da se postigne čvrsti mir.

Izvor: Agencije