Grant Shapps novi ministar odbrane Velike Britanije

Premijer Rishi Sunak je, nakon ostavke Bena Wallcea, na ministarsku poziciju postavio Granta Shappsa, koji je u kabinetu bio zadužen za energetsku sigurnost.

Grant Shapps preuzima resor odbrane od Bena Wallacea (EPA)

Grant Shapps potvrđen je kao novi ministar odbrane Velike Britanije, nakon što je dosadašnji ministar Ben Wallace podnio ostavku u četvrtak ujutro.

Premijer Rishi Sunak brzo je postavio Shappsa, koji je nedavno u kabinetu bio zadužen za energetsku sigurnost.

Prethodno je služio kao ministar unutrašnjih poslova (šest dana u kabinetu Liz Truss), poslovni sekretar, sekretar za saobraćaj i predsjednik Torijevske stranke, među nizom nižih ministarskih uloga od 2010. godine.

Wallace je podnio ostavku nakon četiri godine na toj funkciji.

Sunak je u izjavi pohvalio “stratešku dalekovidost” Wallacea u suočavanju s ratom u Ukrajini i saopćio da je bivši ministar igrao ključnu ulogu u evakuaciji iz Afganistana.

Wallace, koji se smatra snažnim zagovornikom povećanja potrošnje na oružane snage, nadao se da će biti potencijalni nasljednik generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji će na tom mjestu ostati još godinu.

‘Svijet će biti nesigurniji i nestabilniji’

U pismu o ostavci, Wallace ističe kako se nosio s brojnim izazovima prijetnjama, uključujući trovanja u Salisburyju te krizama u Afganistanu, Sudanu i Ukrajinu.

Upozorio je kako se protivi rezanju budžeta za oružane snage, rekavši kako vjeruje da će “tokom sljedećeg desetljeća svijet postati nesigurniji i nestabilniji”.

“Od kako sam pristupio vojsci, posvetio sam se služenju svojoj zemlji. Međutim, ta predanost ima lični danak za mene i moju porodicu. Nakon dugog razmišljanja, donio sam odluku da zatražim da mi se dopusti da odstupim. Dobio sam svoje mjesto 2005. i nakon toliko godina vrijeme je da se posvetim dijelovima života koje sam zanemario i da istražim nove mogućnosti“, kazao je Wallace nakon ostavke.

Njegova ostavka će vjerovatno dovesti do mini rekonstrukcije vlade, navode britanski mediji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada