Zatvaranje tunela i odroni blokiraju Italiju od susjeda

Tunel ‘Mont Blanc’ između Francuske i Italije, kojim je prošle godine prošlo više od 1,7 miliona vozila, bit će zatvoren od 4. septembra na više od 15 sedmica.

Tunel 'Mont Blanc' je duga 11,6 kilometara, a radovi na jednom dijelu dugom 1,2 kilometra će se nastaviti slijedeće godine (Reuters)

Italija se suočava s prekidom saobraćajnih veza sa sjevernim susjedima zbog planiranog zatvaranja tunela “Mont Blanc” zbog održavanja i zatvorenih željezničkih i cestovnih prelaza preko Alpa zbog odrona zemljišta.

Tunel “Mont Blanc” između Francuske i Italije, kojim je prošle godine prošlo više od 1,7 miliona vozila, bit će zatvoren od 4. septembra na više od 15 sedmica, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Alessandro Spada, predsjednik italijanskog regionalnog poslovnog lobija Assolombarda, rekao je kako su njegovi članovi zabrinuti zbog mogućih posljedica po trgovinu iz sjevernog industrijskog središta, uzimajući u obzir koliko je to područje osjetljivo i s obzirom na slabu infrastrukturu.

Italijanski ministar saobraćaja Matteo Salvini je kazao kako je u kontaktu s francuskim vlastima te da razgovaraju kako najbolje organizirati rad.

 Željeznički saobraćaj ponovo uspostavljen

Tunel “Mont Blanc” je dug 11,6 kilometara, a radovi na jednom dijelu dugom 1,2 kilometra će se nastaviti slijedeće godine.

U ponedjeljak su privremeno zatvoreni željeznički tunel “Brenner”, ispod istoimenog prevoja, i tunel “Frejus”, zbog odrona zemljišta.

Cestovni tunel “Gotthard” između Italije i Švicarske u ponedjeljak je bio zatvoren zbog obilne kiše, a u utorak je ponovo otvoren.

Nakon što je austrijska strana očistila tunel “Brenner” od zemlje i kamenja, željeznički je saobraćaj ponovo uspostavljen.

Čini se kako će za raščišćavanje tunela “Frejus” trebati više vremena.

Vozovi između Francuske i Italije saobraćaju preko Nice ili Švicarske.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada