Zagađenje zraka u Južnoj Aziji skraćuje životni vijek za pet godina

U Bangladešu, Indiji, Nepalu i Pakistan uočekuje se da će stanovnici u prosjeku izgubiti pet godina života ako se trenutni visoki nivoi zagađenja nastave.

Među državama u južnoj Aziji najgori zrak ima Bangladeš (Reuters)

Zagađenje zraka skraćuje životni vijek u prosjeku za pet godina stanovnicima Južne Azije, jednog od regiona s najzagađenijim zrakom.

Prema izvještaju o životnom indeksu kvaliteta zraka (AQLI), koji je pripremio Institut za energetsku politiku Univerziteta u Chicagu (EPIC), na ovo područje otpada više od polovine ukupnih godina života izgubljenih zbog zagađenja u svijetu.

U izvještaju industrijalizacija i povećanje broja stanovnika navode se kao glavni uzroci pogoršanja kvaliteta zraka u Južnoj Aziji, prenosi Anadolija.

Među državama u južnoj Aziji najgori zrak ima Bangladeš.

Zagađenje skraćuje očekivani životni vijek po osobi u Bangladešu za 6,8 godina.

Šest zemalja najpogođenije

U Bangladešu, Indiji, Nepalu i Pakistanu, prema podacima AQLI-ja, “očekuje se da će stanovnici u prosjeku izgubiti pet godina života ako se trenutni visoki nivoi zagađenja nastave”.

Istraživači navode da se tri četvrtine uticaja zagađenja zraka na globalni očekivani životni vijek dešava u samo šest zemalja, Bangladešu, Indiji, Pakistanu, Kini, Nigeriji i Indoneziji, gdje ljudi izgube jednu do više od šest godina života zbog zraka koji udišu.

Zagađenje česticama ostaje najveći svjetski rizik za zdravlje ljudi, s utjecajem na očekivani životni vijek koji se može uporediti s pušenjem, dok je više od tri puta veći od upotrebe alkohola i neispravne vode te više od pet puta veći od rizika od saobraćajnih nesreća.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada