New York: Ukinuta zabrana za učenje ezana van džamijskog prostora

U skladu s odlukom koju je donio najveći američki grad, poziv na molitv će biti pušten prvog narednog petka, pod uvjetom da se održava na ‘razumnom nivou’.

Ne morate tražiti dozvolu da jače najavljujete molitvu petkom, rekao je gradonačelnik New Yorka Eric Adams (Anadolija)

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams je izjavio da se od sada ezan, poziv na molitvu muslimana, može učiti preko zvučnika tokom džuma-namaza, molitve muslimana petkom i tokom iftara za vrijeme ramazana.

“Uklanjamo birokratiju i otvoreno kažemo da ako ste u bilo kojem ritualu ili bogomolji ne morate tražiti dozvolu da jače najavljujete molitvu petkom”, rekao je Adams, prenosi Anadolija.

Na sastanku, na kojem su bili predstavnici raznih džamijskih udruženja i muslimanskih fondacija, Adams je rekao učesnicima: “Slobodni ste prakticirati svoju vjeru u New Yorku. Ponosan sam, danas to konačno radimo.”

‘Islam je važan element kulture’

Naveo je da je islam, poput kršćanstva, judaizma i drugih vjera, važan element njujorške kulture te da su džamije velika pomoć u borbi protiv kriminala i neregularnih migranata.

Naveo je da je New York pionir u mnogim oblastima u pogledu sloboda i prava.

Adams je naglasio da se prema svima ponašaju jednako, kao što je to u zakonu, te da ne mijenjaju pravila da bi koristila bilo kome ili bilo kojoj grupi.

U skladu s odlukom koju je donio grad New York, ezan će biti pušten prvog narednog petka, pod uvjetom da se održava na “razumnom nivou”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada