Iranskom dizaču tegova doživotna zabrana bavljenja sportom zbog rukovanja sa Izraelcom

Raspušten je i odbor veterana dizača tegova nakon što su se dvojica sportaša fotografirala na prvenstvu u Poljskoj.

Više od 1.000 sportaša iz 47 zemalja sudjelovalo je na prvenstvu u dizanju tegova u Krakowu (Reuters)

Iran je doživotno zabranio dizaču tegova bavljenje sportom i raspustio sportski odbor nakon što je sportaš pozdravio izraelskog kolegu na podiju.

Mostafa Rajaei, veteran u dizanju tegova, završio je drugi u svojoj kategoriji na Svjetskom majstorskom prvenstvu u dizanju tegova 2023. u Poljskoj i stajao na postolju s iranskom zastavom omotanom oko sebe.

Na drugoj stepenici postolja stao je Maksim Svirsky iz Izraela, koji je završio treći.

Dvojica sportaša su se rukovala i fotografirala zajedno, što je dovelo do toga da je Iranska federacija za dizanje tegova doživotno zabranila Rajaeiju pristup svim sportovima zbog, kako je nazvala, “neoprostivog” prijestupa.

“Stavovi saveza usklađeni su sa stavovima svetog establišmenta Islamske Republike Iran”, navodi se, dodajući da je Rajaeiju zabranjen ulazak u “sve sportske objekte” do kraja života.

Iran ne priznaje Izrael kao državu

Hamid Salehinia, koji je bio na čelu tima za dizanje tegova, također je smijenjen sa svoje dužnosti, a federacija je saopćila da je raspušten i odbor formiran za predstavljanje veterana dizača tegova.

“Osim što se izvinjavam vođi Revolucije, porodicama mučenika i cijelom narodu Irana, obećavam da sigurno nikada nećemo svjedočiti ovakvim incidentima u krugu dizača tegova”, rekao je šef federacije Sajad Anoushiravani u izjavi.

Više od 1.000 sportaša iz 47 zemalja sudjelovalo je na prvenstvu u dizanju tegova u Krakowu, prema organizatorima.

Iran ne priznaje Izrael kao državu i strogo zabranjuje bilo kakav kontakt između iranskih i izraelskih sportaša.

Godinama su iranski sportaši odbijali suočiti se s Izraelcima na takmičenjima i mnogo su puta bili diskvalificirani s turnira ili su odustajali od takmičenja iz medicinskih razloga.

Brojni sportaši pobjegli iz Irana

Zemlja se također suočila s kritikama i nekim zabranama zbog odbijanja da dopusti svojim sportašima da se takmiču protiv Izraelaca.

Svjetsko judo upravno tijelo je 2021. nametnulo Iranu četverogodišnju suspenziju zbog tog pitanja.

Brojni iranski sportaši pobjegli su pod pritiskom vlasti.

Među njima je bio Alireza Firouzja, šahovsko čudo, koji je napustio Iran nakon što mu je sportski savez zabranio nastup na svjetskom prvenstvu 2019. zbog zabrinutosti da bi se mogao suočiti s protivnikom iz Izraela.

Firouzja sada igra pod francuskom zastavom.

Izvor: Al Jazeera