Papa: Katolička crkva se mora podvrgnuti pročišćenju i saslušati žrtve

U manastiru u Lisabonu je, kako je navedeno u izvještaju komisije prije šest mjeseci, sveštenstvo u posljednjih 70 godina zlostavljalo najmanje 4.815 maloljetnika,

Franjo je govorio o današnjoj sve većoj odvojenosti od praktikovanja vjere (EPA)

Papa Franjo izjavio je da se Katolička crkva mora podvrgnti „skromnom i stalnom“ pročišćenju i da uvijek sasluša žrtve, nakon izvještaja o seksualnom zlostavljanju unutar Crkve u Portugalu.

Papa je to izjavio na bogosluženju u manastiru u Lisabonu, gdje je, kako je navedeno u izvještaju komisije prije šest mjeseci, sveštenstvo u posljednjih 70 godina zlostavljalo najmanje 4.815 maloljetnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U obraćanju biskupima, sveštenicima i sestrama, Franjo je govorio o današnjoj „sve većoj odvojenosti od praktikovanja vjere“ i istakao je da to naglašeno „široko rasprostranjenim razočarenjem i gnjevom zbog globalne krize zlostavljanja i drugih skandala“.

Ponizno pročišćenje

„Kriza nas poziva na ponizno i stalno pročišćenje, počevši od mučnog vapaja žrtava, koje se uvijek moraju prihvatiti i saslušati“, rekao je papa.

Očekuje se da će se papa privatno sastati sa žrtvama zlostavljanja tokom gostovanja u Lisabonu, koje završava u nedjelju, a koje je njegovo prvo putovanje nakon operacije abdomena u junu, otkada koristi invalidska kolica i štap za hodanje.

 

Izvor: Agencije